ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі 72% журналістів думали про виїзд із країни – опитування

21.04.2021, 13:55
Фото – posta.com.tr
Фото – posta.com.tr

У Білорусі більшість опитаних журналістів думали про виїзд із країни після президентських виборів у серпні 2020 року, на який, за офіційними даними, переміг Олександр Лукашенко. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на опитування Меdiakritika.by.

Зокрема, понад 65% опитаних журналістів кажуть, що в їхній редакції є випадки виїзду колег із країни. Понад 72% визнають, що вони також думали про виїзд із Білорусі, а близько 45% опитаних думали про те, щоб змінити професію.

Трохи більш ніж 40% опитаних зізналися, що з літа 2020 року їм доводилося відмовлятися від виконання редакційних завдань з політичних причин, 31% робив це з етичних причин, понад 65% – з міркувань безпеки.

У половини опитаних був досвід надання психологічної допомоги колегам. Водночас лише третина опитаних зверталася по професійну психологічну допомогу, незважаючи на те що 72% зіткнулися з порушенням сну, панічними атаками тощо. Трохи більш ніж 40% опитаних працівників медіа вдавалися до допомоги медичних препаратів, щоб підтримати свою працездатність і знизити рівень стресу.

Оцінюючи вжиті в редакціях заходи цифрової, фізичної та психологічної безпеки журналістів, понад 45% опитаних відповіли, що, на їхню думку, редакція вжила заходів щодо посилення фізичної безпеки працівників, 76% відповіли, що додаткові заходи вжито у сфері цифрової безпеки, про психологічну безпеку редакції подбали лише в 37% випадків.

Водночас 72% опитаних відповіли, що з літа 2020 року їм особисто або їхнім колегам доводилося бути затриманими, 67% – що їм або колегам доводилося бути фігурантами адміністративних чи кримінальних справ.

Понад половину опитаних зазначають, що з літа 2020 року їхні медіа змінили тональність і подання політичних і соціальних новин. У більш ніж 70% відповідей відзначається, що редакції стали вживати заходів щодо гарантування безпеки героїв публікацій. Рівно половина опитаних зазначає, що в їхніх медіа стали часто приховувати імена героїв. І лише 13% респондентів відповіли, що редакція так ніколи не робить.

Близько 78% респондентів зізнаються, що їм або їхнім колегам доводилося вдаватися до псевдонімів або зовсім не підписувати журналістських матеріалів.

Загалом в опитуванні взяли участь 60 представників білоруських редакцій. Їм пропонувалось оцінити власну психологічну і фізичну безпеку, зміни в редакційній політиці й стандартах професії, а також загальний фізичний і емоційний стан себе і колег.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як, за даними опозиційних екзитполів, перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовилися визнати Лукашенка переможцем виборів. У Білорусі розпочалися масові акції протесту, які були жорстоко придушені владою.

Зокрема, було зафіксовано 480 затримань співробітників ЗМІ, з них 97 випадків завершилися адміністративними арештами, щонайменше 62 журналісти зазнали насильства під час професійної діяльності після виборів, причому багато з цих випадків підпадають під визначення “тортури”, щонайменше в трьох випадках журналісти дістали вогнепальні поранення.

Liked the article?
Help us be even more cool!