ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У 2020 році у світі вбили 65 журналістів та працівників медіа – IFJ

15.03.2021, 13:00
Фото – DW
Фото – DW

Протягом 2020 року у всьому світі зафіксували 65 убивств журналістів та медіапрацівників під час виконання їхніх обов’язків. Про це свідчить річний звіт Міжнародної федерації журналістів (IFJ), повідомляє “Голос Америки”.

Убивства журналістів сталися в шести країнах: вони гинули внаслідок спрямованих нападів, вибухів або перехресного вогню, йдеться в документі.

Перше місце за кількістю жертв посіла Мексика, де протягом року загинули 14 журналістів. На другому місці – Афганістан, де сталося 10 убивств.

Дев’ять журналістів були вбиті в Пакистані, вісім – в Індії, по чотири – на Філіппінах та в Сирії, по троє – в Нігерії та Ємені. В Іраку та Сомалі загинули двоє медійників, по одному – у Бангладеш, Камеруні, Гондурасі, Парагваї, Росії та Швеції.

“Роль у тривалому кровопролитті серед журналістів відіграли безжальне правління злочинних баронів у Мексиці, насильство екстремістів у Пакистані, Афганістані та Сомалі, а також нетерпимість прихильників жорсткого курсу в Індії та на Філіппінах”, – заявив генеральний секретар IFJ Ентоні Белленгер.

Станом на березень 2021 року, за даними IFJ, 229 журналістів перебувають за ґратами. “Найбільшим ув’язнювачем журналістів у світі” спостерігачі назвали Туреччину, де в тюрмах сидять щонайменше 67 працівників медіа. На другому місці – Китай, де ув’язнено 23 журналісти. 20 журналістів-в’язнів зафіксували в Єгипті, 16 – в Еритреї, 14 – у Саудівській Аравії.

“Жодна демократія, яка претендує на цю назву, не може ув’язнювати вісників свободи висловлювань”, – заявив Белленгер.

Міжнародна федерація журналістів веде підрахунок із 1990 року. За цей час її співробітники зафіксували 2 680 убивств журналістів.

Як повідомляв ІМІ, міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” повідомила, що у 2020 році через свою професійну діяльність були вбиті 50 журналістів, більшість смертей (68%) сталася в країнах, де немає військових конфліктів.

Liked the article?
Help us be even more cool!