ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Twitter заблокував ботоферму з китайською пропагандою про "щасливе життя уйгурів"

03.12.2021, 16:00
Фото – Jeff Chiu / AP
Фото – Jeff Chiu / AP

Twitter заблокував тисячі акаунтів, з яких поширювалася китайська пропаганда та заперечувалися утиски прав людини в Сіньцзяні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Guardian.

Повідомляється, що масове блокування відбулось у зв’язку з очевидним використанням пропагандистської кампанії. У Twitter повідомляють, що під час кампанії створено тисячі фейкових сторінок уйгурів, з яких поширювалась інформація про їхнє “щасливе життя” в регіоні.

Водночас правозахисники зазначають, що насправді в Сіньцзяні відбуваються систематичні переслідування за етнічною ознакою, використовується примусова робота в таборах і трапляються випадки стерилізації.

Експерти з дослідницького центру Австралійський інститут стратегічної політики (ASPI) зазначають, що заблоковано понад 2000 сторінок, які містили явні ознаки ботоферми. Переважна більшість із них поширювала наратив Компартії Китаю про “щасливе життя уйгурів”.

Також з фейкових сторінок поширювалися відео про підтримку уйгурами китайського уряду. Одним з найпопулярніших гештегів кампанії був #StopXinjiangRumours (“Зупиніть брехню про Сіньцзян”). Аналітики ASPI зауважують, що більшість із цих акаунтів були пов’язані з поширенням порнографії та спаму.

“Найімовірніше, це тому, що вони взяли вже наявних ботів та перепрофілювали їх”, – зазначив провідний аналітик ASPI Фергюс Раян. Він також додав, що 97% з цих акаунтів мали менш ніж п'ять фоловерів і 73% з них не мали взагалі жодного. Так само 98% їхніх постів не мали лайків або ретвітів, що також видає ботоферму. Натомість на ці пости часто посилалися китайські дипломати та посадовці.

Фергюс Раян зазначає, що все це свідчить про те, що насправді китайська пропаганда є доволі грубою та прямолінійною. Тож він вважає важливим рішення Twitter заблокувати ботоферму, яка є лише одним з численних прикладів інформаційної війни, яку веде КНР.

Як повідомляв ІМІ, компанія Meta (Facebook) викрила в мережі з понад 500 акаунтів, що просували біолога зі Швейцарії Вілсона Едвардса, якого не існує. Фейковий учений критикував розслідування про походження COVID-19 у Китаї.

Liked the article?
Help us be even more cool!