ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Це фундаментальна корупція": Дрю Салліван про суд над Слідством.Інфо

Фото – Слідство.Інфо
Фото – Слідство.Інфо

Співзасновник та випусковий редактор Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) Дрю Салліван вважає, що судовий процес проти Слідства.Інфо є фундаментальною корупцією, а судова справа – "нападом на незалежне та якісне українське медіа".

Про це повідомляє Слідство.Інфо.

"Це справді тривожний випадок з кількох причин. Виглядає так, ніби ця конкретна особа маніпулювала системою, щоб зрештою отримати потрібного їй суддю та суд. Суть рандомного розподілу ж у тому якраз, щоб запобігти такій можливості (обрати потрібного тобі суддю. – Ред.). Але якщо ти дозволяєш людям безперервно подавати до суду, допоки вони не отримають того суддю, якого хочуть, тоді це обурлива маніпуляція системою. І якщо вони дали цьому трапитись, то це фундаментальна корупція", – обурюється Дрю Салліван.

Співзасновник OCCRP розповідає, що така практика маніпуляції з вибором суддів трапляється також в інших країнах світу, проте зараз цей кейс дуже невигідний для іміджу України.

"У різних частинах світу були маніпуляції (судовими. – Ред.) системами. Україна має продемонструвати, що тут немає місця корупції, якщо вона хоче продовжувати отримувати західні долари. Це кейс, де вони дозволили атакувати медіа в найсильніший з можливих способів і спробували "заткнути" медіа. Це просто нечесно і не виглядає добре для України зараз", – коментує Дрю Салліван.

На його думку, суд має надати до розгляду справи іншу суддю, яка не буде заангажованою.

"Я вважаю, що справа має бути відхилена. Він (суд. – Ред.) повинен чітко повідомити про це всім публічно, а потім слід перепризначати нового суддю. Щоразу, коли суд бачить подібні маніпуляції, він не повинен цього допускати", – каже Дрю Салліван.

Особливістю цієї справи, на думку Дрю, є те, що в цій історії присутній російський слід, що є особливо обурливим у часи війни.

"Я думаю, що це випадок, коли хтось мав справу з росіянами, я маю на увазі, що там точно є російська складова. Зараз іде війна між Росією та Україною. І дозволити їм маніпулювати судовою системою, щоб завдати шкоди українським ЗМІ, є обурливим. І ви знаєте, я думаю, що вони однозначно вибрали Україну для цього, тому що тут судова система не сильна, тобто нею можна маніпулювати. Зараз Україна опинилася в ситуації, коли вона має продемонструвати світові, що влиті в неї мільярди доларів не будуть використані людьми, які мають зв’язки з тим самим ворогом, з яким бореться Україна! Це обурливо", – каже Дрю.

Слідство.Інфо входить до міжнародної мережі розслідувачів ОССРП, співвласником якої є Дрю Салліван. Як випусковий редактор ОССРП Дрю вважає, що це є нападом на незалежне якісне медіа.

"Ми працюємо зі Слідством.Інфо вже понад десять років. Це приклад високоякісної журналістики, ми підтримуємо їх, ми довіряємо їхній журналістській роботі, фактчекінгу та редакторській роботі", – підсумовує Дрю.

Як повідомляв ІМІ, фігурант спільного розслідування Слідства.Інфо та ОССРП, бізнес-партнер і друг російського бізнесмена Сергій Семенюк подав на журналістів до суду за розслідування про клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, які багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти.

Сергій Семенюк подав на редакцію Слідства.Інфо та авторку матеріалу Яніну Корнієнко до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Водночас його адвокати намагалися маніпулювати процедурою електронного розподілу суддів, яка автоматично визначає, хто розглядатиме справу. Для цього адвокатка декілька разів подавала заяву до суду і забирала її, поки система не видала потрібну їм суддю. Також у справі з’явився другий відповідач, окрім Слідства.Інфо, – Владислава Гріндак.

Адвокати подали на чоловіка до суду за те, що він зробив репост розслідування Слідства.Інфо на своїй сторінці в інстаграмі. У Гріндака всього 30 підписників і лише два дописи на сторінці. Показово, що адвокати Семенюка скопіювали його допис із репостом розслідування через 17 секунд після публікації.

Liked the article?
Help us be even more cool!