ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тренінг в медіабазі: Психологиня розповіла журналістам про види когнітивних спотворень та їхній вплив

01.07.2024, 18:00
Оксана Трокоз
Психологиня Олена Сек провела тренінг для журналістів у хабі «Медіабаза Житомир» / фото – Оксана Трокоз
Психологиня Олена Сек провела тренінг для журналістів у хабі «Медіабаза Житомир» / фото – Оксана Трокоз

Психологиня Олена Сек розповіла журналістам про види когнітивних спотворень – помилки у мисленні, які можуть впливати на сприйняття реальності та призводити до тривоги, депресії, низької самооцінки тощо. 

Про це йшлося 26 червня під час тренінгу про психологічну безпеку журналістів в регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза Житомир” 

Олена Сек наголосила, що для збереження психологічної стійкості в стресовій ситуації важливо розставляти пріоритети, а ще розуміти і приймати реальну ситуацію.

А також розповіла про види когнітивних спотворень – помилки у мисленні, які можуть впливати на сприйняття реальності та призводити до тривоги, депресії, низької самооцінки тощо:

  • Збільшення та мінімізація: Перебільшення або мінімізація важливості подій. Людина може вірити, що його досягнення неважливі, або що його помилки неймовірно важливі.
  • Катастрофізація: Бачити тільки найгірші наслідки ситуації.
  • Надмірне узагальнення: Робити вузько направлені висновки з однієї або декількох подій. “Я відчувала себе незграбно під час свого інтерв`ю. Я завжди така незграбна”.
  • Магічне мислення: Віра, що дія буде впливати на події не пов`язані між собою. “Я хороша людина – погані речі не повинні ставатися зі мною”.
  • Персоналізація: Віра, що хтось відповідальний за події зовні їх контролю. “Моя мати завжди засмучена. З нею було би все добре, якби я робив більше для неї”.
  • Поспішні висновки: Інтерпретувати ситуацію, маючи лише декілька або зовсім ніяких доказів.
  • Читання думок: Інтерпретація думок та вір інших без адекватних доказів. “Вона не піде зі мною на побачення. Вона, мабуть, думає, що я – потвора”.
  • Емоціональне міркування: Підсумок, що емоції показують речі, якими вони є насправді. “Я відчуваю себе поганим другом, мабуть я дійсно поганий друг”.
  • Виключення позитивного: Розпізнавання тільки негативних аспектів ситуації, ігноруючи позитивне. Хтось може отримувати багато компліментів щодо оцінки, але концентрується лише на одному негативному відгуку.
  • Твердження “Повинен”: Віра, що речі повинні бути завжди однаковими. “Я повинен завжди бути привітним”.
  • Думка “Все, Або Нічого”: Мислення абсолютами такими як “завжди”, “ніколи”, або “кожен”. “Я ніколи не робив достатньо доброї роботи над чимось”.
Журналісти під час тренінгу у хабі «Медіабаза Житомир» / фото – Оксана Трокоз

Розповідаючи про помилки у мисленні, які можуть впливати на сприйняття реальності, психологиня Олена Сек порадила медійникам:

  • не відкладати життя на потім;
  • не перебільшувати масштаби своїх помилок;
  • не знецінювати досягнення;
  • робити висновки на основі фактів, а не емоцій;
  • враховувати позитивні аспекти кожної ситуації.

Також під час заходу психологиня розповіла журналістам про цикли змін настрою, методи збереження психологічної стійкості, відновлення продуктивності та техніки профілактики емоційного вигорання.

Журналісти під час тренінгу у хабі «Медіабаза Житомир» / фото – Оксана Трокоз

“Психологічна безпека стає невід'ємною частиною професійної придатності журналіста. Зараз медіа працюють над тим, щоб їхні фахівці були захищені з точки зору психології. Проводяться спеціальні тренінги по роботі з токсичним досвідом, розробляються методичні рекомендації, як працювати та спілкуватися зі звільненими з полону, та з тими, хто перебував в ізоляції. Але головне, що змінилося, це ставлення журналістів до себе”, – зазначила Олена Сек.

Олена Сек наголосила, що для збереження психологічної стійкості в стресовій ситуації важливо розставляти пріоритети, а ще розуміти і приймати реальну ситуацію.

Тренерка зазначила, що людині необхідна гнучкість в побудові нових смислів, які допомагають адаптуватися до умов, а прийняття відповідальності за кожен життєвий вибір дозволяє людині відчути свою життєву силу.

Журналісти під час тренінгу у хабі «Медіабаза Житомир» / фото – Оксана Трокоз

Також вона розповіла про техніки профілактики емоційного вигорання.

Журналістка телеканалу С-ТВ Каріна Цимбалюк після тренінгу поділилася своїми враженнями: “Працюючи в журналістській сфері, інколи переймаю на себе трагедії та історії людей. Мій головний запит — як працювати з людським болем, але не втрачати працездатність. Сьогодні пані Олена дала дійсно корисні, змістовні поради, про які я раніше не замислювалася. Тому дякую пані Олені за цікавий тренінг, а Медіабазі — за організацію і запрошення”, – сказала Каріна Цимбалюк.

Журналістка Каріна Цимбалюк / фото – Оксана Трокоз
Liked the article?
Help us be even more cool!