ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тренінг Медіабази Житомир: основні правила першої домедичної допомоги

30.08.2024, 13:49
Оксана Трокоз
Учасники тренінгу відпрацьовують навички першої домедичної допомоги. Фото – Оксана Трокоз

Перша домедична допомога відіграє одну з ключових ролей у порятунку життя людини та зниженні тяжкості травм. Про це розповіла інструкторка з надання екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, виїзна фельдшерка, що практикує, Майя Нелеп.

Вона 27 серпня провела тренінг для журналістів “Практичні навички невідкладної домедичної допомоги” в регіональному хабі Інституту масової інформації “Медіабаза Житомир”.

Під час тренінгу вона також навчила журналістів основних правил домедичної допомоги:

  • Безпека. Перед тим як підійти до потерпілого, переконайтеся, що місце події безпечне для вас, інших людей і самого потерпілого. Оцініть ситуацію на наявність небезпек, таких як рухомі транспортні засоби, електрика, вогонь, газ чи нестабільні конструкції. Якщо є загроза безпеці, не підходьте до потерпілого і негайно викличте спеціалізовану допомогу.
  • Контакт. Встановіть контакт із потерпілим. Голосно зверніться до нього, запитайте, чи він вас чує, як почувається. Якщо людина відповідає, це означає, що вона свідома і дихає. Продовжуйте підтримувати з нею контакт і уточнюйте, що саме сталося. Якщо відповіді немає, переходьте до наступних кроків.
  • Індивідуальні засоби захисту (ІЗЗ). Використовуйте індивідуальні засоби захисту, такі як рукавички або маска, щоб уникнути контакту з кров'ю чи іншими біологічними рідинами потерпілого. Це допоможе запобігти зараженню можливими інфекціями.
  • Серцево-легенева реанімація (СЛР). Якщо потерпілий не реагує і не має ознак життя (дихання, руху), негайно розпочніть серцево-легеневу реанімацію. Для дорослої людини це компресії грудної клітки на глибину 5–6 см з частотою 100–120 натискань за хвилину. Якщо маєте навички, додайте штучне дихання (два вдихи після кожних 30 компресій). Продовжуйте СЛР до прибуття медичних працівників або до моменту, коли потерпілий почне дихати самостійно.
  • Виклик швидкої допомоги (103). Щойно встановите, що потерпілий потребує допомоги, негайно викликайте швидку за номером 103 або попросіть когось іншого це зробити. Будьте готові надати диспетчеру точну інформацію про місце події, стан потерпілого та свої дії. Залишайтеся біля потерпілого до приїзду медиків.
  • Ознаки життя. Постійно перевіряйте ознаки життя в потерпілого, такі як дихання, пульс і реакція на зовнішні подразники. Якщо вони відсутні або зникають, продовжуйте СЛР, доки не прибуде медична допомога або поки потерпілий не почне відновлювати життєві функції.
  • Виснаження. Надання першої домедичної допомоги, особливо СЛР, є фізично виснажливою процедурою. Якщо почнете відчувати втому і поряд є інші люди, попросіть їх змінити вас. Це забезпечить ефективне і безперервне надання допомоги до прибуття медиків.
 
 
Учасники тренінгу відпрацьовують навички першої домедичної допомоги. Фото Оксани Трокоз

Майя Нелеп зазначила: “Сподіваюся, що ці знання будуть цінними для сьогоднішньої аудиторії. Хочеться вірити, що вони не знадобляться в повсякденному житті, але якщо така ситуація трапиться, учасники тренінгу не боятимуться і нададуть допомогу правильно й коректно”.

Найбільше учасників тренінгу зацікавили симуляційні сценарії надання допомоги, які допомогли закріпити здобуті знання. Під час тренінгу використовували тренажер для проведення серцево-легеневої реанімації, тренувальний манекен для тампонування ран і ознайомилися з роботою дефібрилятора.

Після завершення тренінгового дня журналісти поділилися враженнями:

Анна Максимова, журналістка: “Насправді я дізналася дуже багато нового, особливо стосовно надання допомоги людині, яка чимось вдавилася. Тепер планую підготувати журналістський матеріал і донести ці корисні знання до читачів Суспільного”.

Учасники тренінгу відпрацьовують навички першої домедичної допомоги. Фото Оксани Трокоз

Марія Кравчук, журналістка: “Було дуже цікаво послухати про те, як поводитися в цивільному житті, як допомогти людині, яка без тями лежить на вулиці. Сподіваюся, що мені не доведеться проводити серцево-легеневу реанімацію, але ці знання є дуже цінними, і це був чудовий тренінг”.

Надія Назарук, журналістка: “Ці ситуації можуть статися з будь-ким. Дуже важливо знати чіткий алгоритм надання допомоги, особливо коли йдеться про інфаркти, інсульти, як діяти в таких ситуаціях, адже це може трапитися з кожним”.

Liked the article?
Help us be even more cool!