ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тімоті Снайдер і десятки науковців починають масштабне дослідження історії України

Професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, професор історії й директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак і ще десятки науковців запускають проєкт “Українська історія: глобальна ініціатива”.

Про це Снайдер розповів в інтервʼю Бабелю.

Мета проєкту – протягом трьох років дослідити глибинну історію земель сучасної України й народів, які їх населяли. Над ним працюватимуть близько 50 українських і 40 міжнародних науковців. Більшість учасників – історики, але також залучать фахівців із природничої історії, зоології, палеонтології та археології. Дослідники опрацьовуватимуть 70 тем: від передісторії українських земель до сьогодення.

Зокрема, вивчатимуть походження людських поселень, поширення індоєвропейських мов, відносини між класичною Грецією та Чорноморським регіоном, Європу епохи вікінгів, Візантію та Київ, ренесанс і реформацію, а також сучасні питання націєтворення та імперії.

Проєктом керуватиме Міжнародна академічна консультативна рада, до якої увійдуть, зокрема, політик і дипломат Карл Більдт, митрополит-архієпископ Української Католицької Архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, лауреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, поет Сергій Жадан та ініціатор проєкту бізнесмен Віктор Пінчук.

“Цей проєкт у жодному разі не є відповіддю на російську пропаганду. Не треба плутати історію з контрпропагандою. Контрпропаганда допомагає краще протистояти пропаганді й відділяти її від правди. Якби це була відповідь росії, вона була б зла, агресивна, а імпульс цього проєкту креативний”, – розповів Тімоті Снайдер.

Нагадаємо, професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер підтримує Україну у війні з РФ. У 2022 році він приєднався до команди амбасадорів фандрейзингової платформи United24 для збору коштів на “Ловця шахедів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!