ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

TikTok оскаржує закон, який передбачає його блокування в США

08.05.2024, 11:28

Соцмережа TikTok та її власник (китайська компанія ByteDance) 7 травня звернулися з позовом до федерального суду США через закон, який передбачає блокування застосунку, якщо ByteDance його не продасть, повідомляє Reuters.

Компанії подали позов до Апеляційного суду округу Колумбія, стверджуючи, що закон є антиконституційним з низки причин. Зокрема, що він порушує Першу поправку про свободу слова. Закон, підписаний Джо Байденом 24 квітня, дає ByteDance час до 19 січня 2025 року, щоб продати TikTok, інакше застосунок буде заборонений.

“Уперше в історії Конгрес ухвалив закон, який накладає постійну загальнонаціональну заборону на одну конкретну платформу для висловлювань”, йдеться в позові компаній.

Позивачі стверджують, що перепродаж соцмережі “просто неможливий: ані комерційно, ані технологічно, ані юридично... Жодних сумнівів: акт (закон) призведе до заборони TikTok 19 січня 2025 року, що придушить голоси 170 мільйонів американців, які використовують платформу для форм спілкування, котрі неможливо відтворити в іншому місці”.

У Білому домі заявляли, що їхньою метою є припинення китайського володіння застосунком з міркувань національної безпеки, а не заборона TikTok. Білий дім і міністерство юстиції відмовилися коментувати позов.

Раніше TikTok уже вживав низку заходів, щоб завадити спробам закрити його в США, оскільки компанії на кшталт Snap і Meta прагнуть скористатися з політично неоднозначного положення TikTok, щоб перетягнути від свого конкурента прибутки за рекламу.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 22 квітня 2024 року Палата представників США ухвалила закон, який заборонить використання застосунку в країні, якщо компанія-власник ByteDance не продасть свою частку протягом року. Своєю чергою в TikTok заявили, що стурбовані станом свободи слова.

У 2022 році президент США Джо Байден заборонив використання TikTok на державних пристроях. Схожі заборони запровадили деякі штати. Під час президентства Дональд Трамп також заявив, що TikTok є загрозою національній безпеці, бо збирає дані американських користувачів, до яких потім має доступ китайський уряд. У 2020 році Комітет США з іноземних інвестицій ухвалив рішення, за яким ByteDance мала продати свої активи в США протягом 90 днів.

Низка країн обмежила використання TikTok на державних пристроях через побоювання, що Китай може використовувати застосунок для збору даних або поширення дезінформації.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!