ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тернопільська поліція розглядає заяву журналістів "1+1" про злочин як звернення громадян

07.03.2019, 12:15
Фото - скріншот з відео ТСН

Тернопільська поліція не внесла інформацію про перешкоджання роботі журналістів каналу "1+1" до Єдиного реєстру досудових розслідувань, відомості перевіряють відповідно до закону “Про звернення громадян”.

Про це йдеться у відповіді Головного управління Національної поліції в Тернопільській області від 4 березня на запит регіонального представника ІМІ.

У поліції підтвердили, що 16 лютого до них надійшло звернення від журналістів “Студії 1+1” про те, щоб притягнути до відповідальності директора ДП “Ветсанзавод”, який своїм автомобілем перешкоджав вільному проїзду автомобіля журналістів біля території заводу.

“Дана подія зареєстрована в єдиному журналі обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Тернопільського районного відділення поліції Тернопільського ВП ГУНП в Тернопільській області за №595 від 16.02.2019. За даним фактом відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносились. Відповідно до ЗУ "Про звернення громадян" на даний час проводиться перевірка”, - йдеться у відповіді поліції.

За словами юриста ІМІ Алі Сафарова, такі дії представників поліції є порушенням законодавства, адже будь-яке повідомлення про злочин має відповідним чином реєструватися.

“Протягом 24 годин з моменту подачі заяви слідчий зобов’язаний внести в державний реєстр досудових розслідувань цю заяву. Якщо впродовж цього часу це не зроблено, це означає, що поліція здійснила бездіяльність, що є правопорушенням. Це щонайменше тягне за собою дисциплінарну відповідальність, а можливо навіть і кримінальну. У даному випадку навіть у самому документі зафіксовано порушення процедури, передбаченої чинним законодавством”, - зазначив юрист.

Алі Сафаров зауважив, що така поведінка представників поліції є доволі поширеною і, щоб її змінити, журналістам варто оскаржувати дії (або бездіяльність) посадових осіб поліції.

“Щойно дізнавшись, що його заява не зареєстрована відповідно до закону, журналіст має писати скаргу на дії конкретної особи (слідчого чи чергового) до прокуратури (можливо, з копією до прокуратури вищого рівня) про те, що - в порушення вимог кримінально-процесуального законодавства - не зареєстрована його заява про злочин. Ця скарга починає механізм з’ясування, чому саме конкретний слідчий не вніс справу до реєстру досудових розслідувань”, - сказав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 16 лютого 2019 року в селі Острів, поблизу Тернополя, журналістам програми “ТСН.Тиждень” телеканалу “1+1” перешкоджали й погрожували представники “Ветсанзаводу” під час зйомок сюжету про нелегальні скотомогильники й, зокрема, про тваринні рештки, що накопичилися на території заводу. У зв’язку з цим журналісти на місце події викликали поліцію та склали відповідну заяву.

Liked the article?
Help us be even more cool!