ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Китайський дипломат пояснив, за яких умов засудженого письменника Яна Хенцзюня можуть не стратити

Ян Хенцзюнь, австралійський письменник, звинувачений у шпигунстві. Фото – X-акаунт Яна Хенцзюня

Умовний смертний вирок, ухвалений у лютому 2024 року ув’язненому в Китаї австралійському письменнику Яну Хенцзюню, може бути не виконаний, якщо він більше не скоїть злочинів, заявив посол Китаю в Австралії, пише Reuters.

Умовний вирок ухвалив пекінський суд за звинуваченням у шпигунстві. Він не передбачає негайної страти для Яна, заявив посол Сяо Цянь на діловому саміті Australian Financial Review.

“Якщо Ян виконає умови свого ув'язнення і не скоїть більше злочинів, теоретично є шанс, що його не стратять”, – сказав Сяо.

Як зазначають у Reuters, коментарі Сяо Цяня знаменують собою перший випадок, коли китайський посадовець зазначив, що Ян може не бути страченим.

Сяо також применшив занепокоєння щодо здоров'я Яна в понеділок і сказав, що, хоча воно "не ідеальне", його стан не такий серйозний, як описує сім'я Хенцзюня.

Продемократичний блогер і шпигунський романіст Ян Хенцзюнь є громадянином Австралії, а народився в Китаї. До свого арешту в аеропорту Гуанчжоу у 2019 році працював у Нью-Йорку.

У лютому 2024 року пекінський суд ухвалив йому умовний смертний вирок за звинуваченням у шпигунстві після п’яти років ув’язнення в Пекіні та трьох років закритого судового процесу.

За словами родини письменника, він вирішив не оскаржувати це рішення, щоб не відкладати терміново необхідну медичну допомогу через серйозне захворювання нирок. Ян залишається у в'язниці.

Деталі справи офіційно не розголошуються.

Ян сказав, що ніколи не працював шпигуном на іноземну країну, і в листах до своєї родини з в'язниці заперечував будь-які правопорушення.

Він працював у міністерстві державної безпеки Китаю протягом десяти років, починаючи з 1989 року, включно з Гонконгом і Вашингтоном, перш ніж залишити роботу та переїхати до Австралії.

Умовний смертний вирок у Китаї дає обвинуваченому дворічне відстрочення від виконання, після чого вирок автоматично замінюється на довічне ув’язнення.

Сім'я письменника заявила, що він є політичним в'язнем і "абсурдність висунутих проти нього звинувачень у шпигунстві 30-річної давнини свідчить про те, що сторона обвинувачення не змогла отримати жодного зізнання".

Liked the article?
Help us be even more cool!