ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканал "НТА" оштрафували за поширення висловлювань, що розпалюють національну ворожнечу

20.09.2021, 17:00

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала на 130 тис. 845 грн львівський телеканал “НТА” (ПП “НТА – Незалежне телевізійне агентство”) за висловлювання, що були поширені в ефірі  й містили розпалювання національної ворожнечі.

Таке рішення Нацрада ухвалила 16 вересня на засіданні, повідомляється на сайті регулятора.

Санкцію до мовника застосовано за результатами позапланової безвиїзної перевірки, яка була проведена на основі моніторингу ефіру компанії за 20, 21 і 23 травня цього року.

20 травня наживо, а 21 і 23 травня в повторі в ефірі телеканалу “НТА” транслювалася передача “Говорить великий Львів”. Її гостем був громадсько-політичний діяч Олег Барна, зневажливі слова якого й стали предметом уваги до мовника під час перевірки.

Нацрада встановила, що ці висловлювання не були зумовлені темою передачі й мали ознаки ксенофобії та мови ворожнечі. Поширена лексика мала негативне забарвлення, була спрямована на протиставлення людей однієї нації за невизначеними критеріями і, отже, провокувала розділення різних груп населення країни, зазначає Нацрада.

Директорка компанії і ведуча ток-шоу Наталія Струк під час засідання зауважила, що  ведучі відреагували на вислови гостя і закликали гостей та експертів бути толерантними. Однак попри це, зауважує Нацрада, працівники телерадіоорганізації під час повторних трансляцій не скористалися можливістю внести зміни до передачі й подати змінену або спростовану її версію. А тому передача 21 і 23 травня транслювалася без змін і редакційної модерації. Цю помилку представниця телерадіокомпанії визнала.

Зокрема, Нацрада встановила, що висловлювання, які звучали в передачі “Говорить великий Львів”, містять порушення вимог абзацу четвертого частини другої статті 6, пункту “а” частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, якими заборонено використовувати телерадіоорганізації для розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті. Крім того,  наявне порушення частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію”, відповідно до якої інформація не може бути використана для закликів до розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі тощо.

Нацрада зобов’язала ліцензіата з дня набрання чинності рішення погодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!