ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Telegram-канал "Полтава Сирена" почав публікувати новини, але невідомо, хто його адмініструє

23.08.2023, 10:36
Фото – скриншот з телеграм-каналу
Фото – скриншот з телеграм-каналу

Telegram-канал “Полтава Сирена”, створений Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій Полтавщини і який раніше лише сповіщав про повітряну тривогу в області, почав публікувати новини. Проте невідомо, хто саме адмініструє телеграм-канал. Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області.

Управління ДСНС створило телеграм-канал “Полтава Сирена” з початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року для офіційного та оперативного інформування мешканців області про повітряну тривогу. “Полтава Сирена” налічує 203 тисячі підписників, це один з найпопулярніших пабліків в області. Вели телеграм-канал працівники ГУ ДСНС у Полтавській області, але з травня 2022 року канал передали обласній військовій адміністрації.

Водночас із 20 серпня 2023 року на каналі з'явилися звичайні новини, які можна прочитати в будь-якому іншому пабліку чи на новинному сайті. Так, телеграм-канал опублікував новини “Пенсіонер виїхав на зустрічну смугу та зіштовхнувся з мікроавтобусом”, “У Лубнах підліток хотів вкоротити собі віку через сварку з дівчиною”, “У Кременчуці автівка злетіла з дороги та врізалася в дерево. Є загиблі та травмовані”. Також там є переслане повідомлення з каналу начальника Полтавської ОВА Дмитра Луніна про скасування масових заходів з нагоди Дня Незалежності України. 

У коментарі ІМІ представниця пресслужби ГУ ДСНС у Полтавській області Світлана Рибалко повідомила, що працівники служби не адмініструють канал з минулого року, його передали на адміністрування обласній військовій адміністрації.

“Наші працівники не є адміністраторами цього каналу з минулого року. Зараз не  можу сказати точно, але це травень-червень минулого року. Відтоді ми не займались оповіщеннями. Адже це завдання органів місцевої влади місцевого самоврядування. Так, з початку війни це була наша ініціатива щодо його створення, адже людей треба було сповіщати, а система ще не була налагоджена. Також наше завдання було надавати поради людям, як діяти в умовах воєнного стану, зокрема й дії під час сигналу тривоги. Але не через цей канал. Тож цей канал передавався на адміністрування чергового НС ОДА. Вже більш ніж рік він у них”, – розповіла вона.

Водночас прессекретарка начальника Полтавської ОВА Аліна Красільнікова повідомила представниці ІМІ, що інформацію про передання каналу управлінням ДСНС безпосередньо Дмитру Луніну чи ОВА не може підтвердити.

Видання “Полтавщина” проаналізувало контент чотирьох найбільших Telegram-каналів – “Полтава Сирена” (203 тисячі), “Труха Полтава” (143 тисячі), Полтавська ОВА (122 тисячі), “Доброго вечора, ми з Полтави” (68 тисячі) – й дійшло висновку, що всі вони перебувають в інформаційній орбіті Полтавської ОВА. 

За даними “Полтавщини”, “Труха Полтава” регулярно публікує офіційні повідомлення Дмитра Луніна, постійно його хвалить, натомість критикує його опонентів, наприклад Олександра Мамая. “Коли останнього відсторонили від посади міського голови, політика з каналу майже зникла, залишилася лише поодинока критика Андрія Карпова. Автор каналу деякими публікаціями сам себе видав. Наприклад, публікація про перший сніг датована груднем 2022 року. Відео знято із салону автомобіля, який припаркований прямо перед Полтавською ОВА, де залишаються лише службові автомобілі”, – пише видання. 

Водночас сам Дмитро Лунін причетність до каналу “Труха Полтава” заперечував. Дочірній проєкт “Трухи” – Telegram-канал “Доброго вечора, ми з Полтави”. За даними “Полтавщини”, ці канали рекламують один одного й у них один на двох рекламний менеджер. Крім того, зазначає видання, схожа політика й щодо повідомлень військової адміністрації.

Надія Кучер, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!