ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби не пустили на роботу афганську телеведучу, бо “система змінилася”

20.08.2021, 12:15
Шабнам Давран, скриншот зі звернення
Шабнам Давран, скриншот зі звернення

Телеведуча Шабнам Давран з державного афганського телеканалу RTA Pushto заявила, що її перестали пускати на роботу, попри обіцянки "Талібану", що жінки не втратять дозволу працювати. Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP, про це вона заявила у відеозверненні.

"Після зміни влади я прийшла в офіс, як завжди, але, на жаль, мене не впустили, хоча я мала редакційне посвідчення. Моїх колег-чоловіків пропустили, а мені сказали, що я більше не можу виконувати свою роботу, тому що "система змінилася". 

Давран зазначає, що пропрацювала журналісткою в Афганістані шість років.

"Хто чує мене, якщо світ чує мене – допоможіть нам, тому що наші життя в небезпеці", – додає вона. 

Ще у вівторок, 17 серпня, телеведуча на приватному каналі Tolo в прямому ефірі брала інтерв’ю в речника "Талібану" щодо планів управління країною. Це називають ймовірно першим подібним прецедентом в Афганістані.

Минулого тижня агентство Reuters повідомляло, що в липні, після приходу "Талібану" до міста Кандагар, дев’ятьом співробітницям банку сказали, що тепер замість них роботу має виконувати родич чоловічої статі. 

Представники "Талібану" у своїх перших заявах після приходу до влади запевняли, що не відбиратимуть у жінок прав на освіту й роботу та допустили залучення жінок до уряду. 

Як повідомляв ІМІ, упродовж кількох днів, відколи таліби захопили владу в Афганістані, бойовики провели обшуки щонайменше в чотирьох журналістів та працівників новинних агенцій.

Екстремістське угруповання "Талібан" захопило владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня 2021 року покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. Того ж дня "Талібан", який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють весь Афганістан. Бойовики заявили, що "війна в Афганістані закінчена", і вже анонсували проголошення найближчим часом "Ісламського емірату Афганістан".

Стрімкий наступ "Талібану" став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що "Талібан" не зможе захопити весь Афганістан, адже "США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію". Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!