ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таксист, через недбалість якого загинув оператор "Четвертої влади", отримав п’ять років за ґратами

28.12.2023, 14:11
Ганна Калаур
Таксиста Едуарда Голюха вивели в наручниках із зали суду. Фото Ганни Калаур
Таксиста Едуарда Голюха вивели в наручниках із зали суду. Фото Ганни Калаур

Водій таксі Едуард Голюх, який є винуватцем смертельної ДТП, в якій загинув оператор “Четвертої влади” Валерій Мартинюк і була травмована журналістка Ганна Калаур, отримав покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Таке рішення суд оголосив сьогодні, повідомляє представниця ІМІ в Рівненській області Ганна Калаур, яка є потерпілою в справі. 

1 червня 2018 року Едуард Голюх керував авто, в якому перебувала знімальна група “Четвертої влади”, – журналістка Ганна Калаур і оператор Валерій Мартинюк. Журналісти викликали таксі, щоб поїхати за редакційним завданням – на знімання для сюжету за містом. Знімання проводилося, зокрема, із салону авто. 

На зворотному шляху таксист порушив правила дорожнього руху – виконав маневр розвороту з правої смуги руху і перетнув подвійну суцільну смугу, попри те що позаду їхав автобус. Авто й автобус зіткнулися. Валерій Мартинюк зафіксував момент порушення правил дорожнього руху на відео. Це відео стало одним із ключових доказів у справі.

Таксі після зіткнення з автобусом. Фото з місця ДТП ГУНП у Рівненській області

Внаслідок численних травм, отриманих у ДТП, Валерій Мартинюк помер у лікарні 2 червня 2018 року. У нього залишилася дружна і троє маленьких дітей. Журналістка Ганна Калаур отримала травми середньої тяжкості. 

Оператор Валерій Мартинюк помер 2 червня через недбалість водія таксі. Йому було 30 років. Фото Володимира Торбіча

Сьогодні, 28 грудня, суддя Рівненського міського суду Оксана Крижова оголосила вирок у справі, яку розглядала п’ять років. 

“Голюха Едуарда Костянтиновича визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на п’ять років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк три роки. Обрати стосовно Голюха Е. К. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, взявши його під варту в залі суду”, – зачитала Оксана Крижова вирок у залі суду. 

Також суд задовольнив частково цивільні позови потерпілих: батька оператора Валерія Мартинюка, дружини Оксани Мартинюк і журналістки Ганни Калаур.

Едуарда Голюха вивели із зали суду в наручниках. Упродовж п’яти років він намагався довести спочатку, що не винен у скоєнні злочину, а згодом, що частково винен у ДТП, адже зіткнення, на його думку, сталося через перевищення швидкості водієм автобуса. 

Впродовж п’яти років розгляду цієї справи засідання неодноразово переносилися, змінювалися прокурори, проводилися додаткові допити, а обвинувачений змінив адвоката. До літа 2023 року Едуард Голюх не намагався перепросити потерпілих. 

Liked the article?
Help us be even more cool!