ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тайвань проводить розслідування щодо TikTok за підозрою в незаконній діяльності

19.12.2022, 14:58
Фото – Alex Castro / The Verge
Фото – Alex Castro / The Verge

Уряд Тайваню розпочав слідство щодо китайської соцмережі TikTok за підозрою в незаконному відкритті дочірнього підприємства на острові.

Власник компанії заперечив це звинувачення, пише Reuters.

TikTok, який не є широко використовуваним у Тайвані, здебільшого зазнає тиску з боку Сполучених Штатів через побоювання, що через цю соцмережу Китай може отримувати доступ до особистих даних користувачів. Компанія таку можливість заперечує.

18 грудня тайваньська Рада з континентальних справ, відповідальна за політику щодо Китаю, заявила, що 9 грудня робоча група, підпорядкована Кабінету міністрів, дізналася про можливі "незаконні комерційні операції" TikTok у Тайвані.

Як повідомляє тайванська газета Liberty Times, компанія-власник TikTok ByteDance відкрила на острові дочірнє підприємство, щоб рекламувати свій бізнес, порушивши тайваньський закон, який забороняє китайським соцмережам вести комерційну діяльність на острові.

У відповідь на це Рада з континентальних справ заявила, що робоча група при Кабінеті міністрів дійсно з’ясувала, що є підстави підозрювати компанію в правопорушенні та що правоохоронні органи розпочали відповідні слідчі дії.

"Останніми роками континентальна сторона користалася відеоплатформами на кшталт TikTok для проведення психологічних та інфільтраційних операцій в інших країнах. Також існує високий ризик, що уряд Китаю збирає особисті дані користувачів", – зазначив державний орган.

Утім, у ByteDance заявили, що "нещодавні повідомлення" з натяками на те, що компанія відкрила дочірнє підприємство в Тайвані, є хибними.

"Наша компанія не створювала жодних юридичних осіб у Тайвані", – йдеться в офіційному електронному листі, отриманому Reuters. Деталей ByteDance не розголошує.

У Тайвані діють заборони на широкий спектр китайських підприємств: від соцмереж до прибуткової індустрії з виробництва чипів.

Як зазначає Рада з континентальних справ, тайваньським державним органам уже заборонено використовувати китайські застосунки на кшталт TikTok.

Найбільш використовуваними соціальними мережами в Тайвані є Facebook та Instagram, власником яких є Meta Platforms. Як свідчать дані компаній з дослідження ринку, TikTok поступався своїм конкурентам у Тайвані, але останнім часом набуває дедалі більшої популярності серед молоді.

Як повідомляв ІМІ, Сенат США підтримав ініціативу про заборону встановлення держслужбовцями на робочі телефони чи інші пристрої застосунку TikTok з міркувань нацбезпеки.

Тайвань давно скаржиться на те, що Китай застосовує соцмережі для поширення дезінформації на острові, який Пекін вважає своєю територією.

У 2019 році в Тайвані був ухвалений закон про протидію інфільтрації. Цей крок влада зробила в межах багаторічної боротьби уряду з тим, що багато хто в Тайвані вважає намаганнями Китаю вплинути на політичне життя й демократичний процес острова шляхом таємного фінансування політиків і ЗМІ та за допомогою інших методів.

Liked the article?
Help us be even more cool!