ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Світові ЗМІ закликали США відкликати обвинувачення проти Ассанжа

29.11.2022, 10:24
Фото - Techly
Фото - Techly

Провідні ЗМІ США, Великої Британії, Іспанії та Німеччини звернулися до уряду США із закликом припинити переслідування засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The New York Times.

“The New York Times та чотири європейські медіа організації закликали уряд США відкликати обвинувачення проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за отримання та оприлюднення ним засекречених військових та дипломатичних даних”, - йдеться у матеріалі.

Відкритий лист до США, окрім NYT, підписали редакції The Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel та El Pais. У зверненні підписанти попереджають, що засудження Аcсанжа “створить небезпечний прецедент”, здатний завдати шкоди свободі слова та ускладнити висвітлення ЗМІ питань національної безпеки.

“Отримання та оприлюднення за потреби чутливої інформації для суспільного блага є складовою частиною щоденної роботи журналістів. Якщо цю роботу криміналізувати, наш громадський дискурс та демократії стануть суттєво слабшими”, - йдеться у листі.

Ассанжа, який оскаржує екстрадицію з Великої Британії після арешту в Лондоні, також обвинувачують в участі в змові з метою зламу. Утім в листі мін’юст США не закликають відмовитися й від цього аспекту справи, хоча стверджується, що “дехто з нас занепокоєний” щодо цього.

Кожне з п’яти видань, які підписали листа, працювали з Асcанжем під час оприлюднення здобутих ним файлів у 2010-2011 рр.

Джуліан Ассанж – австралійський журналіст, у 2006 році заснував сайт WikiLeaks, на якому були розміщені секретні матеріали про корупцію, шпигунство, воєнні злочини, дипломатію тощо. Відповідні документи були надані колишнім аналітиком розвідки США Челсі Маннінгом.

Як повідомляв ІМІ, 20 квітня 2022 року суд у Лондоні дозволив екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує тривале увʼязнення. Проте Ассанж оскаржив рішення про екстрадицію до США.

Ассанж зараз утримується в лондонській в’язниці суворого режиму Белмарш.

США висуває йому 18 звинувачень, пов'язаних з публікацією на WikiLeaks тисячі секретних файлів та дипломатичних телеграм у 2010 році. Якщо Ассанжа буде визнано винним, йому загрожує до 175 років в'язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!