ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільний мовник Угорщини отримував темники, як висвітлювати певні теми, – Радіо Свобода

13.11.2020, 14:27
На фото – прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото – rferl.org
На фото – прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото – rferl.org

Журналісти суспільного мовника Угорщини MTVA отримували темники, як висвітлювати діяльність опозиційних партій, питання щодо мігрантів, виборів президента США, COVID-19 тощо. 

Про це свідчить розслідування Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, повідомляє “Детектор медіа”.

Видання отримало аудіозаписи та внутрішні електронні листи, які свідчать, що редактори MTVA вказували журналістам зайняти критичну позицію щодо мігрантів, ЛГБТ-питань, зміни клімату тощо.

На одному записі звучить голос старшого редактора MTVA Балаза Бенде, який сказав журналістам: “Я впевнений, ніхто не буде здивований, почувши, що не список опозиції користується підтримкою цієї установи”. Журналістам, які не погоджувалися працювати за таких умов, пропонували звільнитися.

Як пише RFE / RL, тиск на MTVA призвів до виборів до Європарламенту у 2019 році.

За останні 10 років уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана забрав контроль над більшістю видань у країні. Починаючи з 2010 року державні агентства новин, телеканали та радіостанції Угорщини поступово переходять під жорсткий політичний контроль. У 2019 році близько 500 приватних ЗМІ були зосереджені в Центральноєвропейському фонді преси та засобів масової інформації (KESMA), який має тісні зв'язки з урядом Віктора Орбана.

Нагадаємо, у серпні 2020 року стало відомо, що Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода відновлює роботу в Угорщині через зниження рівня свободи слова в країні. Угорську службу очолив Гюла Чак, колишній журналіст і редактор пан'європейської мережі Euronews, продюсер та угорський кореспондент BBC.

Радіо Свобода оголосило про плани відновити роботу Угорської служби восени 2019 року. Це відбулося на тлі втрати Угорщиною 16 позицій в Індексі свободи преси у світі, який укладає міжнародна організація “Репортери без кордонів”. За два роки країна впала із 73-ї на 89-ту позицію.

Liked the article?
Help us be even more cool!