ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне презентувало розслідування про вбивство Володимира Вакуленка "Записи під вишнею"

30.12.2022, 14:30
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

"Суспільне Новини" презентувало розслідування журналістів про розшуки викраденого та вбитого на Харківщині дитячого письменника Володимира Вакуленка "Записи під вишнею". Документальний фільм був презентований 29 грудня на ютуб-каналі мовника, повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Назва розслідування пов’язана зі щоденником, який Володимир вів в окупації та закопав у дворі під вишнею. Він попросив батька віддати записи "нашим, коли прийдуть". 

Володимир Вакуленко – дитячий письменник і батько хлопчика з інвалідністю. Він народився і мешкав із сином у селі Капитолівка, поблизу Ізюма. Невдовзі після того, як Харківщину окупували, чоловіка викрали. Наприкінці березня п’ятеро військових армії агресора забрали його з дому просто в тому, у чому він був, – старій кофтині, джинсах і самих тільки капцях. Більше рідні його не бачили. 

Один із записів Володимира звучить так: "До повномасштабної війни цінував кожен день і тішився тому, що прожив його мирно. Я бачив війну до цього всього і бачив її наслідки. Спочатку росія знищує житлові квартали разом з людьми, а потім прикидається доброю".

Після звільнення Ізюма і довколишніх сіл журналісти Суспільного вирушили на пошуки Володимира. Їм вдалося знайти свідків і встановити моторошні подробиці зникнення письменника, а також розповісти у фільмі про передумови його викрадення через записи в щоденнику.

"Перебуваючи на деокупованій Харківщині, понівеченій російською армією, з кожним відрядженням усе гостріше поставало питання: як показати цю реальність окупації, щоби світ зрозумів її цілковиту потворність? Якомога правдивіше це вдалося зробити самому письменнику у своєму щоденнику, який Володимир Вакуленко закопав під вишнею. Це фільм про приниження і знищення українських громадян російським режимом, показаний через трагічну історію дитячого письменника", – розповіла Катерина Лихогляд, авторка фільму. 

Як повідомляв ІМІ, журналісти редакції розслідувань Суспільного отримали фотодокази й результати ДНК-експертизи, які свідчать, що дитячого письменника Володимира Вакуленка вбили на Харківщині під час окупації.

Поліція встановила, що росіяни вбили Вакуленка з пістолета Макарова, в його тілі знайдено дві кулі.

Вакуленка поховали 6 грудня в Харкові.

Liked the article?
Help us be even more cool!