ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суспільне покаже розслідування про передачу українців з ТОТ в трудове рабство росіянам

15.10.2024, 18:00
Ганна Калаур

Суспільне презентує 19 жовтня документальний фільм-розслідування “Позивний Бетмен: таємниця Василівського блокпоста” про схему передачі українців у трудове рабство російським військовим на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Про це повідомляє Суспільне мовлення. 

У фільмі розслідувачі розкривають особистість одного з головних організаторів цих процесів з позивним “Бетмен”. Прем’єра розслідування відбудеться о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Фото – Суспільне Мовлення

У фільмі йдеться про те, що у 2022-2023 роках на ТОТ Запорізької області за наказом окупаційного голови Євгена Балицького діяла практика масових депортацій українців, нелояльних до окупаційної влади. Ставленики режиму на камери пропагандиських ресурсів зачитували людям накази про їхню депортацію через “дискредитацію влади”. Потім людям наказували йти в сіру зону, в напрямку Запоріжжя.

Журналісти-розслідувачі Суспільного з'ясували, що частина зафільмованих депортацій були постановками. Багатьох людей не відпускали в сіру зону, а перевозили в трудове рабство на позиції росіян, поблизу лінії зіткнення.

Головна героїня розслідування Олена Ягупова – одна з тих, хто потрапив у трудове рабство після того, як російські пропагандисти зняли відео її фейкової депортації. Її, як і більшість мешканців ТОТ, які фігурують на пропагандиських відео, показово депортував чоловік у балаклаві з позивним “Бетмен”. 

Головною метою редакції розслідувань Суспільного була ідентифікація цього воєнного злочинця. Журналістка редакції розслідувань Суспільного Ганна Калаур кілька місяців виходила на слід Бетмена. 

“Ідентифікувати Бетмена було досить складно, адже більшість людей бачили його обличчя лише впродовж кількох хвилин і могли помилитися при впізнанні. Звісно, ми теж помилялися і виходили не на тих. У фільмі ми показали один такий випадок, але хибних версій було з десяток. Встановити істину нам допомогло опитування багатьох свідків. Лише вкупі ці свідчення дали найточніший опис Бетмена. Також важливою є зачіпка про його другий позивний і фрагмент тату, який ми побачили на відео з видворення і на фото того, кого ми зрештою знайшли. Все це вивело нас на сепаратиста, який ховався за балаклавою”, – розповідає Ганна Калаур.

Режисер розслідування Владислав Васильченко каже, що редакція вчергове зіштовхнулася з викликом за 50 хвилин переповісти історію, що бере початок навесні 2022-го  і  після низки жахливих подій та злочинів, трансформується в розслідування, пошук, ідентифікацію, встановлення. 

“Цього разу ми працювали з елементами жанру докуфікшн. Не прикрашали дійсність, але концентровано підкреслили всі важливі події та навіть випадковості, що траплялися на цьому довгому шляху і привели до його завершення. Хоча насправді завершення поки умовне, адже, цитуючи прикінцевий титр наших фільмів-розслідувань: “Воєнні злочинці повинні бути покарані!”, – розповідає Владислав Васильченко.

Liked the article?
Help us be even more cool!