ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сумська ОДА вважає, що інтернет-видання не належать до ЗМІ

16.09.2020, 12:05
Фото – sumy.today
Фото – sumy.today

Сумська обласна державна адміністрація вважає, що інтернет-видання “не відносяться до категорії засобів масової інформації”. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на відповідь ОДА.

Раніше онлайн-журнал “Цукр” не акредитували висвітлювати візит Президента Володимира Зеленського до Сумської області через “відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ”, яка необов’язкова для інтернет-видань.

“На сьогодні в Україні інтернет-видання не відносяться до категорії засобів масової інформації, зокрема відсутній спеціальний нормативно-правовий акт, який би визначав їх статус, порядок створення та засади діяльності. Таким чином, нерегульоване нормативно-правове забезпечення діяльності інтернет-ЗМІ призводить до низки проблем, зокрема і щодо визначення умов їх акредитації на офіційні заходи за участю високопосадовців”, – йдеться у відповіді ОДА від 15 вересня.

На запитання, чи рішення видавати акредитації лише зареєстрованим ЗМІ ухвалювали з власної ініціативи, чи це були рекомендації Офісу Президента, там відповіли: “Сумська обласна державна адміністрація, організовуючи офіційні заходи за участю Президента України Володимира Зеленського під час його робочої поїздки до Сумської області 08.09.2020, діяла в межах повноважень та в спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”.

Видання очікує на відповідь Офісу Президента України на запит від 8 вересня про акредитацію місцевих журналістів на висвітлення робочих візитів Володимира Зеленського до регіонів.

Крім того, Сумська обласна державна адміністрація розповіла, що висвітлювати візит Президента до регіону акредитували 34 журналісти (31 місцевий ЗМІ). Через карантин на захід допускали одного-двох представників від одного медіа.

Водночас в акредитації відмовили двом журналістам, які “не надали копії редакційних посвідчень ЗМІ, що зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства та реально працюють”:

  • засновнику онлайн-журналу “Цукр” Дмитру Тіщенку – відсутнє свідоцтво про державну реєстрацію ЗМІ; редакційне посвідчення головного редактора затверджене ГО “Місто розумних”, головою якого є Тіщенко;
  • Р. Вороненко – надала посвідчення власкора Всеукраїнського літературно-художнього, культурологічного та громадсько-політичного журналу “Україна”, що припинив виходити друком у 2018 році.

Нагадаємо, засновник онлайн-журналу “Цукр” Дмитро Тіщенко повідомив, що видання не акредитували висвітлювати робочий візит Президента Володимира Зеленського, який 8 вересня приїхав до Сумської області.

Причиною відмови в акредитації Сумська обласна державна адміністрація вказала “відсутність свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ”. Директор Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської ОДА Сергій Над'ярний пояснив це рішення тим, що на подію акредитували “лише представників ЗМІ”. 

Проблеми виникли й в редакторки Sumy.Today Олени Адаменко: в акредитації їй не відмовили, але сказали, що посвідчення Національної спілки журналістів України не є достатнім документом для підтвердження акредитації, тому необхідно мати редакційне посвідчення.

Liked the article?
Help us be even more cool!