ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов’язав ЛОВА назвати медіа прізвища чоловіків, які виїхали з країни завдяки "Шляху" і не повернулися

02.05.2023, 16:51
Фото – sudreporter.org
Фото – sudreporter.org

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці "Наші гроші. Львів" Олександри Губицької і зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію (ЛОВА) надати інформацію про чоловіків, які використали систему "Шлях" для виїзду за кордон і не повернулися до України, повідомила редакція.

Суд зобов’язав ЛОВА надати копії рішень про скасування рішень щодо дозволу виїзду за межі України водіям, що здійснювали перевезення гуманітарних вантажів за період із 24 лютого 2022 до 30 січня 2023 року з відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб. Ці рішення ЛОВА скасувала після того, як з’ясувалося, що 234 чоловіки, які виїхали з країни через систему "Шлях" з наданими ЛОВА дозволами, не повернулися у встановлений термін назад.

Суддя Галина Морська, яка розглядала цю справу, вирішила, що відмова в наданні додатків до наказів з підстав наявності в них персональних даних фізичних осіб є протиправною, оскільки документи можуть надати з відображенням прізвища, імені та по батькові – без надання решти інформації про особу, що дозволить її беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорта, дата народження тощо).

У відзиві на позов юристи ЛОВА стверджували, що адміністрація не є належним відповідачем, а Олександра Губицька – неналежним позивачем, бо позов подано не від ЗМІ, а також наполягали, що запитувана інформація не становить суспільного інтересу.

"Суспільний інтерес не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію. [ЛОВА] вважає, що запитувана інформація журналісткою інтернет-видання "Наші гроші. Львів" не є необхідною для реалізації особою її функцій сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, а також вважає недоведеним те, що журналіст запитував інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу", – йшлось у відзиві юристів ЛОВА.

Натомість суддя обґрунтовано вирішила, що запитувана інформація має значний суспільний інтерес.

"Вона є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії із суспільно важливих питань, і журналістка запитувала інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу", – вказала суддя Львівського окружного адміністративного суду Галина Морська.

Рішення ще не набуло чинності, оскільки ЛОВА має 30 днів для його оскарження в апеляційному порядку.

Юридичний супровід з боку редакції НГЛ здійснював адвокат ГО "Платформа прав людини" Євген Воробйов.

Liked the article?
Help us be even more cool!