ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд зобов'язав Чернівецьке тролейбусне управління надати журналістам запитувану інформацію

06.05.2024, 13:31
Альона Береза

Чернівецький окружний адміністративний суд визнав протиправними дії комунального підприємства “Чернівецьке тролейбусне управління”, яке відмовилося надати публічну інформацію журналістам хмельницького видання ЖАР.INFO.

Таке рішення суд ухвалив 25 квітня 2024 року, задовольнивши повністю позов журналістки видання Альони Берези.

Суд зобов’язав комунальне підприємство надати редакції протягом п'яти робочих днів із дня ухвалення рішення публічну інформацію. Однак підприємство може подати апеляційну скаргу на рішення суду.

Редакція видання надіслала 20 жовтня 2023 року до комунального підприємства запит на публічну інформацію. У ньому вона просила надати сканкопії документів щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті на території Чернівецької міської територіальної громади.

У відповідь підприємство зазначило, що запитувана “інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел”. Не погодившись із такою відповіддю, редакція звернулась із позовом до суду.

Керівниця юридичного напряму ІРРП та адвокатка ЖАР.INFO в цій судовій справі Оксана Максименюк радить журналістам звертатися в таких випадках до суду. 

“Журналістам варто звертатися до суду за способом зобов’язання розпорядників інформації надавати публічну інформацію, оскільки судові рішення будуть дисциплінувати розпорядників інформації: не ухилятися від надання інформації і використовувати для цього відписки, а розглядати запити і надавати інформацію відповідно до вимог законодавства, які передбачають надання такої інформації за запитами”, – зазначила вона.

Також Оксана Максименюк зазначила, що журналістам варто не боятися подавати судові позови до розпорядників, адже це судова практика і це важливо. За словами адвокатки, судова практика наразі якраз на боці запитувачів інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!