ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандиста Рогова засудили до 15 років позбавлення волі за державну зраду

Фото – НВ
Фото – НВ

Комунарський районний суд міста Запоріжжя засудив до 15 років позбавлення волі проросійського пропагандиста та представника окупаційної адміністрації Мелітополя Володимира Рогова, визнавши винним у державній зраді й пособництві державі-агресору.

Таке рішення суд ухвалив 9 серпня, повідомляє “Судовий репортер”.

За версією слідства, у період із 26 лютого до 13 березня 2022 року, мешкаючи в окупованому Мелітополі, Рогов погодився допомагати представникам РФ у підривній діяльності проти України. Він отримав завдання зʼясувати місця дислокації українських військових і залучити інших мешканців Запорізької області, які можуть мати такі відомості.

Чоловік, якого вербував Рогов та який таємно співпрацював з СБУ, розповів під час судового засідання, що вони знайомі з 2013 року, разом брали участь в русі “Антимайдан”, а потім перестали спілкуватись. У березні 2022 року Рогов зателефонував йому з російського номера телефону і запропонував співробітництво – інформувати про пересування та базування військової техніки і українських військовослужбовців. За це обіцяв йому адміністративну посаду після захоплення міста Запоріжжя.

Свідок під контролем СБУ продовжив спілкування з Роговим. Потім обвинувачений написав, що зі свідком спілкуватиметься представник РФ, який звʼяжеться з ним словами “Здравствуй, товарищ”. Далі свідок листувався з незнайомцем у секретному чаті, де повідомлення зникали за певний час, тому він фотографував їх на інший телефон. Під контролем СБУ він надавав інформацію, яка могла зацікавити окупантів.

Крім того, Рогов, бувши адміністратором та фактичним власником телеграм-каналу з більш ніж 92 тисячами підписників, збирав кошти для придбання ворожим збройним формуванням безпілотних літальних апаратів, про що звітував у своєму телеграм-каналі. Також під постами він зазначав перелік необхідних медичних препаратів, радіостанцій, БпЛА, засобів розвідки, тепловізорів і реквізити для перерахунку коштів.

Ще одним свідком у суді був рідний брат Рогова, і за його участю оглядалися відеозаписи. Свідок підтвердив, що на відео його брат.

За даними правоохоронців, обвинувачений усе ще залишається на тимчасово окупованій території. 

Суд визнав Рогова винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК) і пособництві державі-агресору у формі добровільного збору та передання матеріальних ресурсів її збройним формуванням  (ст. 111-2 КК). За сукупністю злочинів Рогова засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна. Також йому на 15 років забороняється обіймати будь-які посади в органах державної влади.

Як повідомляв ІМІ, у липні 2022 року під санкції Європейського Союзу потрапив запорізький колаборант-пропагандист Володимир Рогов, який веде антиукраїнську діяльність на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

“Виступав проти української влади та за входження Запорізької області до складу Російської Федерації. Він також сприяв видачі російських паспортів у місті Мелітополь. У цій ролі він відповідає за підтримання або здійснення дій або політики, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України або стабільності чи безпеці в Україні”, – йдеться в обґрунтуванні щодо застосування санкцій стосовно Володимира Рогова.

У жовтні 2022 року Президент України Володимир Зеленський застосував санкції щодо майже 4 тисяч осіб і компаній РФ. Зокрема, санкції запровадили щодо представників окупаційних адміністрацій, серед яких Володимир Рогов.

Задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Рогов був власником сайту “День Запорожья”. За даними “Детектора медіа”, сайт майже ніколи не давав посилань на першоджерела і крав новини з інших сайтів. Любов до Росії в Рогова також давня: ще 2007 року він почав активну проросійську й антиукраїнську діяльність як пропагандист і політик на території Запорізької області.

Рогов веде один з телеграм-каналів, який поширює пропагандистську, маніпулятивну і часто фейкову інформацію на окупованих територіях Запорізької області й у російських пропагандистських медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!