ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд ухвалив закрити доступ до чотирьох Telegram-каналів

25.02.2021, 11:03
Фото – egemen.kz
Фото – egemen.kz

23 лютого Київський районний суд Харкова ухвалив закрити доступ до деяких Telegram-каналів. Утім, через те, що це технічно неможливо, має бути заблоковано доступ до месенджера, повідомляють “Букви”.

Зокрема, доступ має бути закрито до Telegram-каналів: “Резидент”, “Легитимный”, “Картель” та “Сплетница”.

Відповідне рішення Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України листом спрямував до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, про що остання сповістила на своєму сайті.

Комісія інформує, що цим рішенням передбачено “накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Інтернет при використанні цих Telegram-каналів”.

Накладення арешту, згідно з ухвалою, має відбутися шляхом “зобов’язання інтернет-провайдерів, операторів, провайдерів телекомунікацій закрити до них доступ” до моменту скасування цього рішення.

Ця ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення, однак може бути оскаржена в п’ятиденний термін.

Юрист Назар Чорний зауважив виданню, що ухвала суду, про яку інформує комісія, фактично передбачає закриття доступу до всього месенджера.

“В ухвалі йдеться про заборону використовувати й розпоряджатися майновими правами, які виникають у суб'єкта такого права (яким є творець об'єкта права інтелектуальної власності, або особи, яким це право передано на законних підставах). Така заборона зазвичай не передбачає вилучення чи обмеження безпосереднього доступу до самих об'єктів інтелектуальної власності, лише обмеження права (і можливості) власника майнових прав розпоряджатися його майном. Якщо провести аналогію, наприклад, з квартирою – ми її не закриваємо плівкою, не спалюємо, просто опечатуємо і забороняємо продавати, дарувати, передавати в іпотеку і т.д.

Щодо технічної реалізації цієї ухвали: вона видається вкрай сумнівною. Окремі канали в Telegram не мають власних адрес поза межами ідентифікаторів самого Telegram, тобто закриття доступу до будь-якого з них означає закриття доступу до всього месенджера”, – пояснив юрист.

До того ж юрист зазначив, що ухвала суду передбачає покладення обов'язку щодо закриття доступу до каналів на невизначене коло осіб, що не є суб’єктами майнових прав інтелектуальної власності та учасниками провадження.

“Замість індивідуального характеру хвала має характер універсальний, що суперечить самій суті поняття заходу забезпечення кримінального провадження. Фактично йдеться про підміну понять: заборона на вчинення дій конкретними особами підмінюється забороною для невизначеного кола осіб, що не мають стосунку до провадження. До того ж деякі з цих осіб (провайдери) мають додаткові обов’язки: вони повинні забезпечити технічну реалізацію ухвали”, – додав Чорний.

Як повідомляв ІМІ, 1 лютого Служба безпеки України заявила про викриття масштабної агентурної мережі, яка через Telegram-канали вела розвідувально-підривну діяльність на замовлення спецслужб Російської Федерації: “Легитимный”, “Резидент”, “Картель”, “Сплетница”, “Чорний квартал”, “Политический расклад”, “Нетипичное Запорожье”, “Тремпель Харьков”, “Одесский фраер”, “Днепр live”, “Николаев live”, “Херсон live”.

Liked the article?
Help us be even more cool!