ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Миколаєві відмовив бізнесмену в позові до 1+1

19.02.2021, 13:26
Фото – network
Фото – network

Центральний районний суд Миколаєва відмовив у задоволенні позову місцевого підприємця до телеканалу “1+1” про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності й ділової репутації та відшкодування моральної шкоди.

Про це повідомляється на сайті Центрального районного суду Миколаєва.

Підприємець у листопаді 2019 року звернувся до суду з позовом до ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1” та керівника місцевого осередку однієї з політичних партій Я.

Позивач просив суд визнати інформацію щодо нього, поширену телеканалом і керівником осередку партії та розміщену на офіційному сайті каналу у відеоролику одного з новинних проєктів, недостовірною, зобов’язати відповідачів спростувати зазначену інформацію в аналогічний поширенню спосіб і стягнути з них моральне відшкодування в розмірі 1 гривня.

Зокрема, позивач просив спростувати такі судження: “кримінальний авторитет”, “кримінальний шахматист”, “персонаж кримінального спрямування”.

Зазначене, на думку позивача, не тільки не відповідає дійсності, але й ганьбить його честь і гідність, зашкодило діловій репутації, оскільки він є громадським діячем та бізнесменом, і порушило принцип презумпції невинуватості.

Згодом у зв’язку зі смертю у вересні 2020 року відповідача Я. провадження в частині вимог, заявлених до нього судом, було закрито.

Представник 1+1 просив не задовольняти позову, вважаючи позовні вимоги необґрунтованими.

Під час судового розгляду справи суд дійшов висновку, що вищенаведені висловлювання, зокрема “кримінальний авторитет”, “кримінальний шахматист”, “персонаж кримінального спрямування”, з урахуванням низки рішень ЄСПЛ та вимог вітчизняного законодавства мають розглядатися як оціночні судження, а не фактичні твердження. Окрім цього, більша частина оскаржуваних у відеосюжеті висловлювань має взагалі безособовий характер, що спростовує твердження позивача про порушення його прав.

З матеріалів справи не вбачається, що поширена інформація ганьбить честь і гідність позивача, завдає шкоди його діловій репутації. Ним не доведено, що вона дискредитує його, перешкоджає здійсненню його особистого немайнового права або призвела до негативних наслідків.

За результатами розгляду суд не встановив сукупності  всіх обставин для задоволення позовних вимог, а тому відсутні підстави для визнання вказаної позивачем інформації такою, що не відповідає дійсності, порушує його права і свободи, а також принижує його честь, гідність та ділову репутацію.

Суд дійшов висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, оскільки є безпідставними й не знайшли свого підтвердження під час судового розгляду. Тому суд відмовив у задоволенні зазначеного позову.

Як повідомила представниця ІМІ в Миколаївській області, йдеться про позов відомого в Миколаєві бізнесмена Михайла Тітова. Іншою стороною позову був нині покійний керівник місцевого осередку партії “Національний корпус” Денис Янтар.

Liked the article?
Help us be even more cool!