ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Москві засудив студента до трьох років умовно за відеоблог на ютубі

06.12.2019, 13:26
Фото – Влад Докшин / "Новая газета"
Фото – Влад Докшин / "Новая газета"

Кунцевський районний суд Москви засудив до трьох років позбавлення волі умовно студента “Вищої школи економіки” Єгора Жукова, визнавши винним у закликах до екстремізму в його роликах на ютубі, повідомляє “Нова газета”.

Жукова позбавили права вести діяльність, пов'язану з адмініструванням сайтів, на два роки. Домашній арешт, під яким Жуков перебував, скасували.

Лінгвістична експертиза знайшла в його роликах на ютубі заклики до екстремізму. Він свою провину не визнав. Суддя зазначила, що сценарії для відео і ролики Жуков готував самостійно на своєму комп'ютері, це підтвердив він сам.

“Чудовий настрій. Я хотів три речі сказати. По-перше, сподіваюся, ви вже навчилися не сприймати як перемогу покарання невинних людей. Я радий, що я на волі. Але все-таки це абсолютно несправедливе рішення…” – прокоментував рішення Жуков.

У вироку йшлося і про те, що, згідно з висновком експерта ФСБ Олександра Коршикова, Жуков стверджує, що виступає проти виборів. Крім цього, на думку суду, специфіка освіти в університеті давала можливість Жукову усвідомлювати спрямованість і наслідки своїх дій, а висновки експерта обґрунтовані. Суд не погодився з доводом захисту про те, що слідство було в змові.

На засіданні були присутні батьки Жукова, репер Оксімірон, проректорка “Вищої школи економіки” Валерія Касамара і головний редактор “Нової газети” Дмитро Муратов.

Прокурор вимагав чотири роки колонії загального режиму для Жукова. Звинувачення визнало його провину повністю доведеною.

Єгора Жукова затримали 2 серпня, висунувши йому звинувачення в участі в “масових заворушеннях” (ст. 212 КК) на неузгодженій акції 27 липня. У вересні Слідчий комітет РФ припинив кримінальне переслідування Жукова через “масові заворушення”, порушивши справу про заклики до екстремізму.

За версією слідства, з жовтня до грудня 2017-го Єгор Жуков “відчуваючи політичну ненависть та ворожнечу до наявного в РФ конституційного ладу, системи державної влади та до її представників" зняв чотири ролики й розмістив їх на своєму ютуб-каналі “Блог Жукова”, начебто щоб “залучити людей до своєї екстремістської діяльності”.

Сам Жуков каже, що створив канал у 2017 році, коли закінчив перший курс, оскільки хотів ділитися отриманими знаннями. Він наголосив, що не відчуває ненависті до жодного з російських політиків, хоч і вважає їх “своїми політичними опонентами”, повідомляє Громадське.

Liked the article?
Help us be even more cool!