ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Києві заблокував доступ до 12 сайтів

26.03.2021, 10:23
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW

Печерський районний суд міста Києва ухвалив рішення, яким наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності доменних імен 12 видань, зокрема “Апострофа”, “Главкома”, “Голосу” та інших ЗМІ, і зобов'язав мобільних операторів та інтернет-провайдерів закрити доступ до сайтів цих ЗМІ.

Таке рішення ухвалила суддя Тетяна Ільєва 18 лютого, задовольнивши клопотання адвоката колишнього керівника “Спецтехноекспорту” Павла Барбула, повідомляють “Апостроф” та “Главком”.

Як пишуть видання, окремі провайдери та оператори вже заблокували доступ до їхніх сайтів. Блокування відбувається попри те, що 10 березня старший слідчий Печерського управління поліції Василь Поплавський зазначив безпідставність претензій Павла Барбула, який назвав опубліковану сайтами інформацію про нього “конфіденційною”. Цього ж дня слідчий ухвалив рішення про закриття кримінальної справи у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Фото – Апостроф

Проте 24 березня, незважаючи на закриття провадження, мобільний оператор “Лайфселл”, інтернет-провайдери Triolan та “Інформаційні технології” заблокували доступ читачів до “Апострофа”, “Главкома” та інших видань на всій території України.

Головний редактор “Главкома” Микола Підвезяний звернувся до операторів та провайдерів з вимогою терміново переглянути рішення і розблокувати сайт.

“10 березня 2021 року у зв’язку з відсутністю в діянні кримінального складу злочину провадження в справі № 120 201 0006 0003 326 від 4 грудня 2020 року було закрите відповідною постановою. На нашу думку, особи, які надіслали операторам мобільного зв’язку та провайдерам Ухвалу Печерського районного суду міста Києва від 18 лютого 2021 року, своїми діями ввели їх в оману. Інформаційне агентство “Главком” звертається до всіх зазначених вище операторів з вимогою розблокувати сайт https://glavcom.ua/ і припинити перешкоджання журналістській діяльності нашої редакції та інших ЗМІ”, – сказав Підвезяний. 

“Судове рішення про блокування сайтів за вказівкою колишнього чиновника – це кричущий прецедент, який не має нічого спільного з дотриманням принципів свободи слова. Якщо так піде і далі, то будь-яке ЗМІ в нашій країні може бути закрите після клацання пальцем, на тій лише підставі, що його публікації не сподобалися людям з впливом”, – заявив головний редактор інтернет-видання “Апостроф” Денис Попович. 

Згідно з рішенням суду, доступ має бути заблокований також до таких сайтів: proua.com.ua, grom-ua.org, from-ua.com, akcenty.com.ua, crime-ua.com, sbypost.com, open-ua.net, prukraine.com та antikor.com.ua.

Як повідомляв ІМІ, 25 лютого стало відомо, що 4 лютого Голосіївський районний суд м. Києва ухвалив заблокувати доступ до 426 вебсайтів у межах кримінального провадження про шахрайство. Серед ресурсів, які мали заблокувати, опинилися, зокрема, сайти Живого Журналу (livejournal.com), вінницького медіа “20 хвилин” (20minut.ua), російського РБК (rbc.ru) та інші.

25 лютого речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець повідомила, що правоохоронці закрили кримінальне провадження в справі, за якою Голосіївський районний суд Києва вирішив заблокувати доступ до 426 сайтів.

Liked the article?
Help us be even more cool!