ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Суд" у Криму оштрафував журналіста "Кримської солідарності" за висвітлення стихійних зборів

05.10.2021, 12:40
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Підконтрольній Росії Київський районний суд Сімферополя оштрафував кореспондента “Кримської солідарності” Айдера Кадирова на 5 тисяч рублів (1800 грн) за нібито “участь у несанкціонованому масовому заході”. 

Про це повідомляється на сайті “Кримської солідарності”.

Кадиров стверджував, що перебував 4 вересня на бульварі Франка в Сімферополі біля будівлі ФСБ за редакційним завданням.

Через місяць після подій 4 вересня Айдеру Кадирову прийшла повістка в суд. Засідання проходило у відкритому режимі, але клопотання про присутність преси відхилили у зв'язку з пандемією коронавірусу. Захист долучив до матеріалів справи редакційне завдання Кадирова – вести фото- і відеознімання подій, які відбувалися на бульварі Франка в Сімферополі.

“Я був журналістом, виконував свою роботу, перебував далеко від натовпу, але рішення судді залишилося незмінне. Суд не враховує жодних обставин, просто виносить різні суми штрафів, це має безглуздий вигляд”, – прокоментував рішення суду Кадиров. Журналіст працював у медичній масці і дотримувався соціальної дистанції.

Крім цього, захисник Айдер Сулейманов додав, що протоколи поліції щодо перебування Кадирова під будівлею ФСБ були складені з порушеннями: в документах відсутні підписи під графою роз'яснення прав і обов'язків.

Суд не взяв до уваги докази сторони захисту й оштрафував Айдера Кадирова на 5 тисяч рублів за статтею 20.6.1 КпАП РФ (“Порушення правил поведінки при загрозі виникнення НС”).

Як повідомляв ІМІ, 9 вересня в окупованому Криму російська поліція допитала кореспондента “Кримської солідарності” Айдера Кадирова, намагаючись з'ясувати в нього, хто організував стихійний мітинг кримських татар 4 вересня біля будинку ФСБ у Сімферополі.

8 вересня журналіст “Кримської солідарності” Айдер Кадиров отримав повістку з викликом у російську поліцію для давання пояснень як свідок у невідомій справі.

Уночі 5 вересня Айдер Кадиров був затриманий бійцями ОМОНу, коли вів свою журналістську діяльність біля будівлі ФСБ на бульварі Франка.

3 та 4 вересня затримали Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова та Нарімана Джелялова за підозрою “в підриві газопроводу в селі Перевальному”. Понад добу про них нічого не було відомо. Десятки людей, серед яких родичі, журналісти й адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про затриманих. Більш ніж 50 з них затримали бійці ОМОНу, зокрема журналістів “Кримської солідарності” й “Грані.Ру” Айдера Кадирова і Нурі Абдурешитова, у яких були посвідчення ЗМІ. Затриманим висунули обвинувачення в непокорі поліції і невиконанні правил поведінки під час надзвичайної ситуації.

4 вересня щодо Айдера Кадирова був складений адміністративний протокол за ст. 20.6.1 КпАП РФ (“Невиконання правил поведінки у разі надзвичайної ситуації або загрози її виникнення”).

Liked the article?
Help us be even more cool!