ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд скасував штраф для "Інтера" за концерт до 9 травня

04.07.2019, 10:49
Фото – CBN

26 червня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив повністю позов телеканалу “Інтер” проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та скасував призначений Нацрадою штраф у розмірі 4 млн 46 тис. грн (25% ліцензійного збору) за розпалювання ворожнечі концертом до Дня перемоги 2018 року “Перемога. Одна на всіх”.

Відповідне рішення суду 2 липня опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень України, повідомляє “Детектор медіа”.

Суд визнав протиправним і скасував рішення Нацради від 11 липня 2018 року про результати позапланової перевірки телеканалу “Інтер” і розпорядження Нацради від 17 липня 2018 року про усунення порушень законодавства та сплату штрафу.

Рішення суду ще не набрало чинності. У Нацради є 30 днів на те, щоб подати апеляцію.

Суд не взяв до уваги висновок Незалежної медійної ради, яка вбачає розпалювання ворожнечі в словах ведучих концерту “Інтера” до Дня перемоги.

Суд самостійно проаналізував діалог ведучих концерту Анастасії Даугулє та Андрія Доманського, у якому Нацрада вбачала порушення заборони на використання телерадіоорганізації для закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті.

Аргументація суду базується на кількох аспектах:

  1. Відсутні заклики та розпалювання ворожнечі.
  2. Відсутня пропаганда держави-агресора.
  3. Висловлювання ведучих містили оціночні судження.
  4. Телеканал не несе відповідальності за слова ведучих, які не є його штатними працівниками.
  5. Нацрада не має перешкоджати вільному поширенню поглядів.

Суд вважає, що регулятор телерадіопростору створює “умови для поширення цензури та привласнення інформації стосовно висвітлення історичних подій в Україні”.

Посилаючись на принципи Ради Європи щодо діяльності ЗМІ, суд зазначив, що Нацрадою “під час перевірки надано оцінку висловлюванням ведучих необ’єктивно та без врахування всіх чинників, різноманітності думок громадськості тощо”.

Як повідомляв ІМІ, 8 травня 2018 року оприлюднені в Інтернеті уривки концерту до Дня Перемоги 9 травня, який планував показати “Інтер”, спричинили критику користувачів інтернету через слова ведучих про перейменування вулиць в Україні “іменами фашистських злочинців”.

8 травня 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закликала припинити спроби розколювати країну після оприлюднення телеканалом “Інтер” ролика, змонтованого із концерту до Дня перемоги 9 травня.

9 травня 2018 року протягом дня тривав протест, організований політичною партією “Національний корпус”. Активісти вимагали від телеканалу “Інтер” скасувати трансляцію “російського продукту в кращих традиціях російської пропаганди” – концерт до Дня пам’яті та примирення.

9 травня 2018 року активісти мережі “Вільні люди” пікетували офіс компанії “Національні інформаційні системи”, що виробляє новини для “Інтера”, проти трансляції концерту “Победа. Одна на всех” під гаслом “Інтер – на цвинтар”.

9 травня 2018 року ввечері у Києві на вулиці Щусєва в будівлю, де розташовується новинний продакшн телеканалу “Інтер”, кинули коктейль Молотова.

10 травня 2018 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення аналізувала результати моніторингу ефіру телеканалу “Інтер” за 9 травня з погляду ознак порушення законодавства.

11 липня 2018 року Нацрада оштрафувала “Інтер” на 4 млн 46 тис. грн за розпалювання ворожнечі концертом до Дня Перемоги “Перемога. Одна на всіх”. Канал оскаржив рішення в суді.

21 березня 2019 року Незалежна медійна рада зазначила, що вбачає порушення заборони на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в трансляції телеканалом “Інтер” концерту до Дня Перемоги, ведучі якого виступали проти вшанування в Україні тих, кого вони вважають “фашистськими злочинцями”.

Liked the article?
Help us be even more cool!