ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Рівного оштрафував нападника на журналістку на 850 гривень

23.07.2024, 17:00
Ганна Калаур
Журналістка ITV Дарія Солодовник. Фото – ITV Media Group

Рівненський міський суд визнав рівнянина винним у перешкоджанні професійній діяльності журналістки телеканалу ITV Media group Дарії Солодовник та оштрафував на 850 гривень.

Таке рішення суд ухвалив 19 квітня 2024 року, повідомляє регіональна представниця Інституту масової інформації.

Інцидент з перешкоджанням Дарії Солодовник трапився 10 квітня 2023 року, коли знімальна група ITV MediaGroup опинилася в одному ліфті з підсудним. Як зазначено у вироку, журналісти в цей момент виконували редакційне завдання. Вони готували матеріал про збори мешканців будинку щодо обрання нового керівника кооперативу.

Побачивши журналістів, чоловік, як зазначено у вироку, “діючи умисно, усвідомлюючи та будучи достовірно обізнаним про те, що журналістка ОСОБА_4 (Дарія Солодовник. – Ред.) є представником засобу масової інформації”, щоб завадити публікації репортажу, почав шарпати журналістку, вихоплювати з її рук мікрофон і намагався вилучити флешки із записом матеріалу.

Суд у вироку зазначив, що підсудний вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, – умисне перешкоджання веденню журналістом законної професійної діяльності.

Оскільки обвинувачений “щиро покаявся” у вчиненому ще на етапі досудового розслідування і сприяв розкриттю кримінального правопорушення, суддя обрала йому м’якше покарання – у вигляді штрафу. Також він має сплатити 7 тисяч гривень, які держава витратила на залучення експерта в справі. 

Дарія Солодовник, як зазначено у вироку, погодилася зі встановленими досудовим розслідуванням обставинами. ІМІ не вдалось отримати коментар журналістки стосовно перешкоджань щодо неї. 

Вирок суду можна було оскаржити в апеляційному суді протягом 30 днів.

Нагадаємо, за перешкоджання журналістській діяльності (ст. 171 Кримінального кодексу) (не посадовим особам) загрожують жорсткіші покарання – штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів, пробаційний нагляд на строк до чотирьох років або ж до чотирьох років обмеження волі. 

Власником ITV Media group (Телерадіокомпанії “Ритм”) є кум і бізнес-партнер в.о. міського голови Віктора Шакирзяна Роман Курис. Телеканал регулярно публікує джинсу про Віктора Шакирзяна і представників його партії. 

Про перебіг кримінальних справ, у яких розслідуються різні зловживання стосовно журналістів у Рівненській області, ІМІ детально писав у січні

Liked the article?
Help us be even more cool!