ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд оштрафував кримського правозахисника за чужу публікацію

07.07.2023, 15:00
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Суддя Київського районного суду Сімферополя Оксана Карчевська присудила правозахиснику Абдурешиту Джеппарову штраф – 45 тисяч рублів. Його звинуватили в дискредитації російської армії за публікацію невідомих на сторінці інформаційної ініціативи "Qirim Gayesi", повідомляє ініціатива Кримський процес.

Суд допитав особу, яка склала адміністративний протокол, а потім визнав правозахисника винним. 

Також у суді повторно допитали першого понятого, який скаржився на проблеми з пам'яттю. Він самостійно прийшов на засідання, повідомив, що все згадав та дав додаткові свідчення.

Нагадаємо, 16 березня 2023 року російські силовики вже проводили обшук у будинку правозахисника. До Джеппарова тоді не допустили адвокатів. Після обшуку російські силовики відвезли чоловіка до райвідділу поліції. Пізніше Білогірський районний суд, підконтрольний Росії, заарештував його на 15 діб за звинуваченням у "пропаганді нацистської атрибутики чи символіки" в соцмережах. МЗС України й Представництво Президента України в АР Крим закликали звільнити Абдурешита Джеппарова. 31 березня він вийшов на свободу після 15 діб адміністративного арешту.

26 квітня 2023 року окупаційний Білогірський райсуд у Криму заарештував кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова на 12 діб за "непокору поліції". Днем раніше, 25 квітня, у помешканні правозахисника окупанти провели обшук.

24 травня 2023 року в окупованому Криму Центр з протидії екстремізму РФ склав на кримськотатарського правозахисника Абдурешита Джеппарова ще два адміністративні протоколи – про "дискредитацію використання Збройних сил Російської Федерації" (за частиною першою статті 20.3.3 КпАП РФ) та "зловживання свободою масовою інформацією" (за частиною дев'ятою статті 5 КпАП РФ).

Джеппаров, за версією оперативника ЦПЕ та лейтенанта поліції Романа Філатова, який склав протоколи, адміністрував у соціальній мережі "Facebook" сторінку громадського руху "Qirim Gayesi" ("Кримська ідея") і поширив "свідомо недостовірну суспільно значущу інформацію під виглядом достовірних повідомлень". Крім цього, кримськотатарський правозахисник, на думку оперативника, "висловив свою незгоду з діями Збройних сил Російської Федерації щодо проведення спеціальної військової операції на території України".

У публікаціях ідеться про події у Феодосії у квітні 2023 року та переміщення громадян України до Криму, зокрема й про дітей.

13 червня 2023 року кримська правозахисна організація "Qırım Gayesi" ("Кримська ідея") повідомила про припинення своєї діяльності у Facebook через переслідування російськими окупантами правозахисника Абдурешита Джеппарова.

Liked the article?
Help us be even more cool!