ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд 9 жовтня розгляне касацію Пукача про пом’якшення покарання

18.09.2019, 15:01
Фото – rbc.ua / 24 канал
Фото – rbc.ua / 24 канал

Ексначальник департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач, засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, просить суд змінити покарання на 15 років в’язниці. У разі задоволення цієї касації Пукача відпустять у залі суду й він зможе отримати компенсацію від держави за пересиджений термін.

Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на Валентину Теличенко, представницю в суді інтересів Мирослави Гонгадзе.

Теличенко розповіла, що касацію Олексій Пукач подав ще три роки тому – у 2016 році. Її спочатку впродовж майже двох років не міг розглянути Вищий спеціалізований суд України, тепер справа перейшла “у спадок” до Верховного Суду України, який майже рік не може перейти зі стадії підготовчого засідання до розгляду по суті.  

Водночас Теличенко уточнила, що спроба провести підготовче засідання була у вересні, наступне засідання призначено на 9 жовтня. Суддя, який головує у справі, – Станіслав Голубицький.

“У своїй касації, з того, що найбільш суттєве, Пукач просить пом’якшити йому покарання. Він зараз має довічне позбавлення волі. Мінімальне пом’якшення означає 15 років. Пукач уже попросив суд, і суд йому перерахував відбути частину з урахуванням “закону Савченко”. Це означає, що якщо йому призначать 15 років, то його треба буде відпустити відразу в судовій залі. Ще в нього буде навіть пересиджений термін і він матиме право просити про компенсацію від держави”, – пояснила вона.

Проте Теличенко сподівається, що цього не станеться: “Бо підстав пом’якшувати йому покарання особисто я не вбачаю. Пукач так і не визнав у повній мірі свою винуватість; не видно, щоб він розкаювався”.

На запитання про мотивацію Олексія Пукача і затягування з боку суду розгляду цієї касації вона сказала: “Ви розумні запитання ставите, лише на них немає розумної відповіді”.

На засіданні, яке відбулося на початку року, в Олексія Пукача, окрім захисника від держави Григорія Демиденка, з’явилося чотири нових адвокати, які попросили час на вивчення матеріалів справи, а також виготовлення допуску до державної таємниці. Натомість на засіданні у вересні ці адвокати сказали, що не будуть далі його захищати. Попри це у засудженого за вбивство журналіста з’явився новий захисник, і суд знову надав час на вивчення матеріалів справи.  

Григорій Демиденко зі свого боку поставив запитання про те, чи доцільно залишити його як захисника. Окрім цього, на засіданні було заявлено про відвід секретаря судового засідання через нібито неакуратно підшиті матеріали справи. Суд своєю чергою відмовив у задоволенні цієї заяви і оголосив перерву.

“Замість того щоб перейти до розгляду по суті, представники Олексія Подольського (потерпілого в цій справі. – Ред.) наполягають на заявах іншого його представника – Олександра Ільяшкевича. Заяви не мають стосунку до справи, на мій погляд. І далі на порядку денному в них ще є заява про відсторонення мене від процесу. Ще й це треба буде переслухати. Боюся, 9 жовтня ми знову нікуди не просунемося. Важкопрогнозована ситуація. Ми щоразу приходимо й залишаємося на тому самому місці”, – додала Валентина Теличенко.

Як повідомляв ІМІ, у січні 2018 року стало відомо, що суд перерахував за “законом Савченко” строк вироку Олексія Пукача, зарахувавши шість із половиною років попереднього ув'язнення як 13 років основного покарання.

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що перерахований судом термін відбутого ув’язнення Олексію Пукачу є законним, але Пукач повинен відбути довічне позбавлення волі.

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року, пізніше в лісі під Києвом знайшли його обезголовлений труп.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного тюремного ув’язнення за вбивство Гонгадзе. Водночас замовників цього вбивства досі не встановлено. Захист Пукача оскаржив рішення суду.

6 січня 2016 року Апеляційний суд Києва визнав законним вирок про довічне тюремне ув’язнення для колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

6 лютого 2016 року захист Олексія Пукача оскаржив у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ вирок своєму підзахисному до довічного тюремного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

22 березня 2016 року в Києві на Подолі поховали Георгія Гонгадзе. Могила розташована на території церкви Миколи Чудотворця Набережного. Усі 16 років тіло Георгія зберігалося в центральному морзі Києва.

16 червня 2016 року Олексій Пукача було етаповано для відбування покарання в Чортківську колонію в Тернопільській області №26, де він утримується в секторі максимального рівня безпеки для засуджених до довічного покарання.

12 жовтня 2016 року у Вищому спеціалізованому суді адвокати Олексія Пукача попросили замінити його довічний термін на 15 років в’язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!