ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Став медійною фігурою пропаганди": СБУ повідомила про підозру "міністру ДНР"

22.06.2023, 18:00
Фото – Прямий
Фото – Прямий

СБУ повідомила про підозру колаборанту Костянтину Калусу, який виконує функції "міністра доходів і зборів ДНР", повідомила пресслужба СБУ.

"Колаборант став пропагандистською медійною фігурою. Він з’являється в друкованих ЗМІ, телебаченні, інтернет-ресурсах, використовуючи їх для популяризації діяльності органів влади та керівництва "ДНР" та "министерства доходов и сборов ДНР", – наголосили в СБУ.

За даними слідства, Калус причетний до зазіхань на територіальну цілісність України та фінансування злочинної діяльності представників бойовиків.  Він збирав гроші на потреби терористів.

На бойовиків Калус працює з 2015 року. Він обіймав різні посади у фейковому міністерстві, зокрема в "департаменте по борьбе с теневой экономикой" та "департаменте аудита". Із січня 2020 до лютого 2022 року виконував обов'язки "начальника республиканской налоговой инспекции в Амвросиевском районе министерства доходов и сборов ДНР".

У березні 2023 року ватажок угруповання "ДНР" Денис Пушилін призначив його керівником "міністерства".

"Ключовим завданням колаборанта була організація стягнення податків, зборів та інших обов’язкових платежів з фізичних та юридичних осіб, які перебувають на тимчасово окупованій території Донецької області. Всі зібрані кошти скеровувалися до "місцевих" та "республіканського бюджету ДНР". До його функцій входило встановлення контролю за переміщенням товарів та транспортних засобів через кордон "ДНР", за що збиралася відповідна платня. Зловмисник робив усе можливе, щоб догодити керівництву та наповнити "бюджет республіки". Він розпочав активний пошук нових платників податків, продовжив так звану реєстрацію фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб", – пояснили в українській спецслужбі.

Слідчі СБУ заочно повідомили йому про підозру за двома статтями: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України з порушенням порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб; добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, зокрема в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Як повідомляв ІМІ, у Харкові поліція встановила дівчину, яка закликала до створення так званої “ХНР” та розклеювала пропагандистські листівки. 

Liked the article?
Help us be even more cool!