ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США та ЄС засудили вироки журналістові Лосику та опозиціонерам у Білорусі

15.12.2021, 11:38
На фото: Ігор Лосик, Сергій Тихановський, Микола Статкевич, Володимир Циганович, Артем Саков, Дмитро Попов. Фото – Радіо Свобода
На фото: Ігор Лосик, Сергій Тихановський, Микола Статкевич, Володимир Циганович, Артем Саков, Дмитро Попов. Фото – Радіо Свобода

США засудили вироки білоруським опозиційним активістам та журналісту Ігорю Лосику, ухвалені 14 грудня, та вважають їх політично мотивованими.

Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена, повідомляє Радіо Свобода.

Під час процесу над ними, як мовиться в заяві, не дотримувалися верховенства закону.

“Ні засуджені, ні білоруський народ не заслуговують на ці жорстокі репресії”, – заявив держсекретар.

США вважають вирок новим свідченням того, що влада Білорусі не поважає своїх міжнародних зобов’язань щодо дотримання прав людини. У заяві міститься заклик звільнити засуджених, а також ще понад 900 громадян Білорусі, визнаних політв’язнями.

Також США закликають режим Олександра Лукашенка припинити репресії, розпочати діалог з опозицією та провести вільні й чесні вибори.

Євросоюз також засудив вироки. У заяві зовнішньополітичного відомства ЄС йдеться про те, що Євросоюз готовий розглянути нові санкції проти офіційного Мінська.

Дружина Сергія Тихановського Світлана, яка була змушена залишити Білорусь, в інтерв’ю телеканалу “Настоящее время” (створений Радіо Свобода за участю “Голосу Америки”) назвала вирок “особистою помстою Лукашенка”.

Як повідомляв ІМІ, 14 грудня в Білорусі фрілансера-консультанта Радіо Свобода та адміністратора опозиційного телеграм-каналу “РБ головного мозку” Ігоря Лосика засудили до 15 років колонії посиленого режиму. 

Білоруського опозиціонера Сергія Тихановського, блогера ютуб-каналу “Країна для життя”, чоловіка кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, засудили до 18 років колонії суворого режиму. Членів команди Сергія Тихановського Артема Сакова та Дмитра Попова засудили до 16 років ув'язнення. Один з лідерів білоруської опозиції Микола Статкевич отримав 14 років. Усіх визнано винними в організації масових заворушень, якими суд вважав протести проти результатів президентських виборів.

Liked the article?
Help us be even more cool!