ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США передали Україні викрадені Росією історичні артефакти

США передали Україні культурні цінності, викрадені Росією, які походять з тимчасово окупованих територій України. 

Це відбулося 23 вересня в межах офіційного візиту міністра культури та стратегічних комунікацій України (МКСК) Миколи Точицького до США, повідомляє МКСК.

Так, у приміщенні Постійного представництва України при ООН заступник міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберт Сільверс передав Миколі Точицькому чотири середньовічні залізні шаблі, датовані IX–XIII століттям.

Вкрадені Росією українські мечі США передали Україні. Фото Володимира Ільченка (Укрінформ)

Ці шаблі виявили, розповів Роберт Сільверс, коли митники та прикордонники побачили в міжнародному поштовому відділенні в Ньюарку, штат Нью-Джерсі, пакунок, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю. Службовці оглянули й відправили пакунок на подальшу перевірку. 

“Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України”, – розповів Сільверс.

Нині ще сім цінностей перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій.

МКСК нагадує, що з червня 2022 року Митна та прикордонна служба США в співпраці з іншими агенціями, підпорядкованими міністерству національної безпеки США, здійснює операцію з перехоплення культурних цінностей, які пересилаються з Росії до США поштою.

Попередня частина культурних цінностей, конфіскованих Митною та прикордонною службою США в межах цієї операції, охоплювала скіфські акінаки VI століття до н.е., бронзовий меч XII–VIII століття до н.е. та інші цінності, які вже були передані Україні. Зокрема, останнє передання відбулось у вересні 2023 року, під час візиту Президента України Володимира Зеленського до США.

Liked the article?
Help us be even more cool!