ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США і ЄС засудили напади на журналістів та активістів ЛГБТ-прайду в Тбілісі

06.07.2021, 10:52

Європейський Союз та США засудили напад на журналістів та зрив ЛГБТ+-прайду в Тбілісі, столиці Грузії. Про це 5 липня повідомила Європейська служба зовнішніх дій, передає “Детектор медіа”.

“Ми засуджуємо сьогоднішні жорстокі напади на громадських активістів, членів громад та журналістів, а також нездатність урядових лідерів і релігійних діячів засудити це насильство. Участь у мирних зібраннях – це право людини, гарантоване Конституцією Грузії. Насильство просто неприпустиме й не може бути виправданим”, – ідеться в заяві. 

Країни закликали керівників Грузії та правоохоронні органи захистити тих, хто реалізує свої конституційні права на свободу зібрань та вираження поглядів, захистити журналістів та публічно засудити насильство.

Цю заяву підтримали Австрія, Болгарія, Естонія, моніторингова місія Європейського Союзу, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Ізраїль, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція, Велика Британія, посольство Бельгії, Чехія, Угорщина, Словенія, системи ООН у Грузії, США та Представництво ЄС у Грузії.

Європейська спілка радіомовлення і телебачення (EBU) також закликала владу Грузії гарантувати безпечні умови праці для ЗМІ. 

“Журналісти, які висвітлювали демонстрації проти прайду в Тбілісі, зазнали нападу з боку протестувальників, а оператор Суспільного мовника Грузії був госпіталізований. Ми рішуче засуджуємо насильство і закликаємо владу Грузії гарантувати безпечні умови роботи для всіх засобів масової інформації”, – йдеться в заяві EBU.

Нагадаємо, у Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів радикалів, які намагалися зірвати ходу ЛГБТК+-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами та операторами. Зокрема, напали на журналістів грузинської служби Радіо Свобода Торніке Мандара та Дато Корідзе.

Liked the article?
Help us be even more cool!