ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співробітники пропагандистських медіа в Криму повідомляють про рішення суду ще до судового засідання – журналістка

09.09.2022, 11:23
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Представники медіа, які працюють на окупаційну владу Криму, можуть повідомляти про рішення суду ще до того, як судове засідання відбулось.

Про це в інтерв'ю Інституту масової інформації розповіла кримська журналістка Олександра Єфименко, яка через переслідування окупантів була змушена відмовитися від відряджень на півострів.

Журналістка, зокрема, згадала, як перед “судовим” засіданням у справі Нарімана Джеляла і братів Ахтемових, яким окупанти закидають підрив газопроводу, журналістка одного з пропагандистських каналів записала стендап, де наголосила, що той винен у підриві й суд уже відправив його під варту. На той момент, зауважила Олександра Єфименко, судове засідання ще не почалося, а Нарімана Джеляла не доставили до зали суду.

“Я стояла біля неї, чекала на суд і слухала, що вона говорить. І в мене виникають питання: по-перше, яке право має журналіст звинувачувати людину, щодо якої навіть не було першого судового засідання (вже не кажучи про суди по суті), а по-друге, звідки вона знає, який запобіжний захід обере суддя на суді, який ще не почався. І таких історій дуже багато”, – розповіла журналістка.

Вона додала, що в такі моменти не вважає за доцільне щось пояснювати своїм “колегам”, бо “людям, які працюють на подібних ресурсах, нічого не доведеш”.

"А підходити й щось говорити від себе – я не вважаю це за потрібне. Бо, знаєте, якби то подіяло… От я б підійшла і сказала: “От що ти робиш? Тобі не соромно?” І вона така: “Так, соромно”, і написала заяву звільнення. Я б тоді, може, так і робила, але ж ви розумієте, воно так, на жаль, не працює”, – наголосила Олександра Єфименко.

Нагадаємо, 3–4 вересня 2021 року в Криму російські силовики провели обшуки та затримали п'ять людей у так званій справі про “диверсію на газопроводі” в селі Перевальне. Ельдар Одаманов і Шевкет Усеїнов отримали 14 і 15 діб адміністративного арешту, їм не висунули звинувачення за кримінальними статтями. Ще двох затриманих – братів Азіза та Асана Ахтемових – російське слідство підозрює в “диверсії на газопроводі” під Сімферополем.

Серед затриманих опинився кримськотатарський політик і активіст Наріман Джелял, який брав участь в засіданнях “Кримської платформи”. Йому теж висунули підозру в справі про “диверсію”. 6 вересня 2021 року “суд” в окупованому Криму арештував Джеляла.

Liked the article?
Help us be even more cool!