ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словаччина заперечила російський фейк про стягування військ до України через НАТО

13.04.2021, 11:40
Фото – фейсбук Івана Корчока
Фото – фейсбук Івана Корчока

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок заявив, що пояснення Росією нарощування своєї військової присутності біля кордонів України “навчаннями НАТО” не відповідає дійсності, повідомляє “Європейська правда”.

“Хочу відповісти на дезінформацію про те, що Росія реагує на навчання НАТО. Ні, навчань НАТО не відбувається. Я підтверджую, що відбуваються навчання (військ) групи держав, які, втім, є прозорими, належно анонсованими заздалегідь та із суворим дотриманням погоджених процедур. Кожен може знайти цю інформацію в мережі: вони називаються DEFENDER-Europe 21. Ми не беремо участі в них, на відміну від наших сусідів Польщі та Угорщини, наприклад. Тож ми відкидаємо дезінформацію про те, що Росія реагує на ці військові пересування”, – зазначив Іван Корчок.

Він зауважив, що Словаччина стурбована скупченням сил РФ на кордоні України в масштабах, більших, ніж до 2014 року.

Також Іван Корчок зазначив, що пересування військ країни в межах власної території, безумовно, є її суверенним правом, але це має відбуватися в такий спосіб, щоб міжнародна спільнота не мала сумнівів, що ці дії не становлять загрози ні для кого. Він висловив жаль, що Росія відмовляється взяти участь у консультаціях у межах Віденського документа ОБСЄ, передбаченого саме для таких випадків. 

“1989 рік поклав край часам, коли доля країн і їхньої належності / членства вирішувалася не громадянами кожної конкретної європейської країни. Тож Словаччина поважає прагнення України співпрацювати з ЄС та НАТО”, – додав він. 

Нагадаємо, Росія здійснює нарощення своїх військ біля кордонів України. Речник Європейської служби зовнішніх справ заявив, що ЄС підтримує кроки України на тлі напруженості на Донбасі та біля українських кордонів і закликає Росію утриматися від кроків, які можуть призвести до подальшої ескалації. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія зіткнеться з "ціною та наслідками" в разі посилення агресії проти України.

Liked the article?
Help us be even more cool!