ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Слідство.Інфо: СБУ могла використати ТЦК для переслідування журналіста після його розслідування

Працівник Служби безпеки України міг давати вказівки представникам військкомату щодо вручення повістки журналісту Слідства.Інфо. У такий спосіб спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. 

Про це йдеться в розслідуванні Слідства.Інфо, яке базується на відео з камер спостереження.

Як зазначають в редакції, 1 квітня в супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста Слідства.Інфо Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

“Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя”, – каже Шульгат. 

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру, що згодом дозволило ідентифікувати їх та поспілкуватися з ними. Зауважимо, що представники ТЦК приїхали в інший район та зустріли журналіста о 21.15.

“У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки”, – зазначили в редакції.

У Слідстві.Інфо нагадали, що днями Євгеній працював над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка, яке вийшло 4 квітня, “Заможні жінки та королівська нерухомість генерала СБУ”.

“Оскільки я працював над цією історією, то одразу запідозрив, що мене зупинили в супермаркеті саме через неї”, – каже Шульгат.

Отримане журналістами Слідства.Інфо відео з камер спостереження торговельного центру “Дрім”, де відбулись описані події, допомогло побачити картину ширше.

На відео видно, що о 21:08 журналіст заходить до торговельного центру. 

Вже за кілька хвилин до супермаркету заходять двоє співробітників ТЦК. Разом з ними – чоловік у цивільному одязі. З відео зрозуміло, що людина в цивільному дає вказівки співробітникам ТЦК.

Поки журналіст перебуває в супермаркеті, чоловік у цивільному ходить біля кас, а потім швидко повертається до військових. Активно жестикулює, показуючи військовим у різні боки, та залишає торговельний центр. Менш ніж за хвилину військові підійшли до журналіста. 

З побаченого можна зробити висновок, що цей чоловік вказує військовим на Євгенія Шульгата.

Журналісти Слідства.Інфо ідентифікували представників Соломʼянського ТЦК. Один з них – Олександр (прізвище не наводимо з міркувань безпеки. – Ред.) підтвердив, що працює саме в цьому ТЦК, однак на запитання про події в торговельному центрі відповідати відмовився. Сказав, що такі запитання – лише через командування. Так само відреагував і його колега Сергій (прізвище не наводимо з міркувань безпеки. – Ред.), який був з ним увечері 1 квітня.

Військовослужбовці не погодилися назвати особу, яка вказувала їм, кому саме треба вручити повістку.

Слідство.Інфо надіслало запит з детальними запитаннями щодо інциденту до Генштабу ЗСУ, щоб зрозуміти, на яких підставах ця людина в цивільному одязі віддавала вказівки військовослужбовцям. 

Джерела журналістів допомогли зрозуміти, хто саме той чоловік, який керував представниками ТЦК. 

“Нам сказали, що це може бути Олексій Володимирович Біленко – людина, близька до Іллі Вітюка”, – зазначають у редакції.

Після пошуків у базах даних журналісти знайшли Олексія Володимировича Біленка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз – у департаменті кібербезпеки СБУ. Тобто в тому департаменті, який очолює Ілля Вітюк – фігурант розслідування Євгенія Шульгата. 

У редакції зазначили, що з’ясували номер телефону Олексія Біленка. Деякі користувачі раніше записували його “Льоша СБ”. 

Олексій Біленко не відповів на дзвінки журналістів, а після повідомлень у месенджерах вдався до блокування можливості з ним поспілкуватися.

Оприлюднені знахідки агенція “Слідство.Інфо” планує передати до правоохоронних органів разом із заявою про переслідування та перешкоджання журналістській діяльності.

Liked the article?
Help us be even more cool!