ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сім’я волинського експрокурора подала до суду на “Силу правди”

Колишній волинський прокурор Вадим Веніславський та його дочка Анастасія Веніславська подали позов проти Центру журналістських розслідувань “Сила правди” щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Про це повідомляється на сайті видання.

Позивачі вважають, що журналісти “облили їх брудом” та опублікували недостовірну інформацію у матеріалах, які стосуються участі їхньої компанії “Спецкомунтех” у державних закупівлях. Відповідний позов вони подали до Луцького міськрайонного суду наприкінці жовтня. 27 жовтня суд відкрив провадження у цій справі. 

Фігуранти розслідувань “Сили правди” вважають, що опубліковані матеріали, які стосуються компанії “Спецкомунтех”, співзасновницею якої є Анастасія Веніславська, не відповідають дійсності, а негативна реакція читачів на них завдала їм моральної шкоди.

Зокрема, йдеться про матеріали: “У Луцьку компанія сім’ї експрокурора, щоб продати сміттєвоз, “розіграла тендер” у комунальників з його “зятем” та “Луцькі комунальники купили білий пікап за 20 тисяч доларів в “зятя” експрокурора, щоб їздити на смітник”.

Крім того, на думку скаржників, їхню ділову репутацію псують і відеосюжети, які були записані на основі цих розслідувань та опубліковані на YouTube-каналі організації. 

“Позивачі обурені, оскільки зазначають, що відповідач їх особисто та їхню сім’ю безпідставно та не надаючи жодних доказів “облив брудом” порушив їх особисті немайнові права, здійснюючи без дозволу та відома фото- та відеозйомку, розповсюджуючи без згоди та відома їх особисті фотографії, які не були у загальному доступі, поширив щодо них недостовірну інформацію, що стала відома їх близьким, знайомим, у зв’язку із чим принизив їх честь, гідність та завдав шкоди їх діловій репутації…”, – йдеться у позовній заяві.

Директор “Сила правди” Юрій Горбач вважає таку поведінку фігурантів розслідування спробою перешкодити професійній діяльності медійників та уникнути репутаційних втрат.

“Методи збору інформації, які використовувала редакція під час підготовки журналістських розслідувань, є виправдані з погляду суспільної важливості. Адже імовірні антиконкурентні узгоджені дії учасників тендерів прямо відбиваються на результатах тендерів, а відповідно нівелюють саму ідею існування системи “Prozorro”, призводять до надмірних витрат бюджетних коштів, коли їх можна було зекономити. Це ще більш важливо під час війни, коли кожна заощаджена гривня може бути спрямована на потреби армії”, – сказав Юрій Горбач. 

За його словами, жодного втручання в приватне життя Веніславських не відбулося. “Адже те, що вони називають саме таким втручанням, було спробою редакції, відповідно до правил етики, отримати коментарі сторони щодо зібраних фактів”, - додав журналіст.

Позивачі також скаржаться на те, що “Сила правди” написала про те, що Анастасія Веніславська заявила на редакцію в поліцію щодо нібито “психологічного тиску” та шарпанини під час спроби отримати коментар. Мовляв, оприлюдненням цієї інформації редакція порушила її права, як потерпілої.

В підсумку Вадим та Анастасія Веніславські просять суд визнати інформацію у перерахованих матеріалах “Сили правди” недостовірною, зобов’язати редакцію впродовж трьох з дня набрання рішенням суду законної сили видалити матеріали з вебсайту та сторінок у соцмережах, написати спростування і стягнути з редакції судові витрати.

Медіаюристка Інституту розвитку регіональної преси, адвокатка Оксана Максименюк вважає позов необґрунтованим та безпідставним. 

“Позивачі просять спростувати оціночні судження, які за законом не підлягають спростуванню. До того ж вимога про повне видалення статей, в яких позивачі хочуть спростувати тільки частину висловлювань, які вважають недостовірними та такими, що порушують їх честь, гідність та ділову репутацію є цензурою, що прямо заборонено законами та Конституцією України”, – зазначила Максименюк.

Підготовче засідання у справі заплановане на 29 листопада 2023 року у Луцькому міськрайонному суді.

Як повідомляв ІМІ, раніше дочка колишнього заступника прокурора Волинської та Одеської областей Вадима Веніславського, співвласниця луцької фірми “Спецкомунтех” Анастасія Веніславська подала заяву в поліцію на “Силу правди” щодо тиску на неї з боку журналістів. Журналісти у рамках підготовки розслідування звернулися до Анастасії Веніславської спочатку телефоном, а згодом зустріли її разом з бойфрендом поблизу їхнього помешкання. Впродовж усіх цих спроб пара відмовлялася будь-що коментувати.

У серпні поліція Луцька допитала журналістів “Сили правди” в межах кримінального провадження, відкритого на підставі заяви фігурантки журналістського розслідування Анастасії Веніславської. Про це повідомляється на сайті “Сили правди”.

Liked the article?
Help us be even more cool!