ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мер австралійського округу Гепберн позиватиметься до ChatGPT через наклеп

05.04.2023, 16:36
Фото – REUTERS
Фото – REUTERS

Мер австралійського округу Гепберн Браян Гуд заявив, що може подати позов проти компанії OpenAI, якщо ті не виправлять безпідставних тверджень ChatGPT про нібито судимість мера за хабарництво. Це може стати першим у світі позовом про наклеп проти сервісу автоматичного генерування тексту, пише Reuters.

Від представників громадськості Браян Гуд дізнався, що ChatGPT помилково назвав його винною стороною в скандалі навколо дочірньої компанії Резервного банку Австралії, що стався на початку 2000-х років. 

Гуд дійсно працював у цій компанії – Note Printing Australia, – але саме він повідомив правоохоронним органам про хабарі, що їхня компанія сплатила іноземним посадовцям, щоб виграти контракти на друкування банкнот.

Самого Гуда в злочинах ніколи не звинувачували, заявили адвокати, що представляють інтереси мера.

За словами адвокатів, 21 березня вони надіслали власнику ChatGPT, компанії OpenAI, листа, де висловили своє занепокоєння та дали отримувачам 28 днів, щоб виправити помилки щодо Гуда, інакше їм загрожуватиме позов про наклеп.

OpenAI, штаб-квартира якої розташована в Сан-Франциско, наразі не відреагувала на листа Гуда, зазначили адвокати. Компанія також не відповіла на електронного листа Reuters з огляду на неробочий час.

Якщо Гуд подаватиме позов, це, ймовірно, буде перший випадок в історії, коли людина судитиметься проти власника ChatGPT з приводу тверджень, зроблених цією програмою автоматичного генерування мови, яка була запущена минулого року й набула широкої популярності. У лютому корпорація Microsoft інтегрувала ChatGPT у свій пошуковик Bing.

Отримати коментар від речника Microsoft наразі не вдалося.

За законом Австралії, штрафи за наклеп зазвичай сягають щонайбільше 400 тисяч австралійських доларів (269 360 доларів США). Гуд не знає, скільки саме людей встигли побачити недостовірну інформацію про нього – що є критерієм під час визначення суми штрафу, – але суть дискредитаційних тверджень є досить серйозною, щоб у нього було право вимагати понад 200 тисяч австралійських доларів.

Якщо Гуд подасть позов, ChatGPT буде звинувачено в поширенні хибної інформації як достовірної без додавання відповідних приміток.

Як повідомляв ІМІ, фахівці центру журналістських розслідувань Nikcenter створили у телеграмі на основі технології ChatGPT чатбот “Переписувач” – він допомагає розшифровувати аудіо- та відеофайли.

Liked the article?
Help us be even more cool!