ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Щонайменше 60% онлайн-медіа регулярно публікують езотеричні прогнози – дослідження ІМІ

14.05.2024, 10:00
Фото – pexels.com / Alina Vilchenko
Фото – pexels.com / Alina Vilchenko

Щонайменше 60% українських онлайн-медіа на постійній основі публікують езотеричні прогнози. Такими є результати оглядового дослідження Інституту масової інформації, яке було проведене у 20 найпопулярніших медіа.

Найчастіше редакції на постійній основі публікують новини з прогнозами астрологів та залучають екстрасенсів, ворожок і мольфарів для експертизи. Втім, за даними моніторингу, прогнози не містять нової інформації, а здебільшого вводять в оману українців та мають ознаки шахрайства.

“Опубліковані прогнози езотериків, які стосувалися війни, здебільшого містять інформацію, яку попередньо озвучували офіційні джерела. Тому немає нічого ексклюзивного в прогнозах езотериків. Інша частина прогнозів, навпаки, має нісенітницю, що війна закінчиться в красиву дату або що війна триває через те, що “Київську Русь хрестили в несприятливий час”. Таким чином, маги шукають магічно-міфічні причини, щоб виправдати росіян”, – говорить медіааналітикиня ІМІ Яна Машкова.

За моніторинговими даними, регулярно публікують астрологічні прогнози такі медіа: Obozrevatel, ТСН, РБК-Україна, “24 канал”, УНІАН, NV, “Кореспондент.net”, “Фокус”, Novyny.live, “Телеграф”, “Апостроф”,  Gazeta.ua.

Водночас не було зафіксовано “магічного” контенту в таких медіа, як Цензор.Нет, Суспільне, Liga.net, “Главком”, Zaxid.net, “Гордон”, “Еспресо”, “Українська правда”.

На думку дослідників ІМІ, значна кількість новин з “передбаченнями” та вангуванням від українських редакцій свідчить про попит на такий контент та високі показники переглядів. Тому редакції залучають езотериків до створення такого контенту. Втім, на думку ІМІ, редакції через низькоякісний контент втрачають аудиторію, яка критично ставиться до нього.

Повне дослідження міститься за посиланням.

Як повідомляв ІМІ, майже половина українців (43%) вірять у магію, езотерику чи в тарологію, про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного впродовж 17 лютого – 5 березня 2024 року. Найбільше опитані вірять в астрологію (35%), в екстрасенсорні здібності (25%) та в тарологію (15%).

Liked the article?
Help us be even more cool!