ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Щонайменше 15 журналістів загинули внаслідок нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль – CPJ

17.10.2023, 17:26
Фото – Savelife.in.ua
Фото – Savelife.in.ua

Станом на 17 жовтня серед 4 тисяч людей, які загинули після нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, є щонайменше 15 журналістів.

Комітет захисту журналістів заявив, що розслідує всі повідомлення про вбитих, поранених, затриманих і зниклих унаслідок війни медійників. Зокрема, про тих, хто постраждав, коли бойові дії перекинулися на Ліван.

"В особливій небезпеці перебувають медійники в Газі, які намагаються висвітлювати конфлікт під час наступу ізраїльських військ, руйнівних ізраїльських обстрілів, перебоїв зв’язку й довгих відімкнень електрики", – наголошують в організації.

Станом на вівторок, 17 жовтня: 

  • Підтверджено загибель 15 журналістів: 11 палестинців, 3 ізраїльтян і 1 ліванець.
  • Повідомляють про поранення восьми журналістів.
  • Повідомляють про зникнення чи затримання трьох журналістів.

КЗЖ також розслідує понад 100 непідтверджених повідомлень про вбивство, зникнення, затримання й погрози іншим журналістам та про пошкодження редакційних офісів і домівок медійників.

"КЗЖ наголошує, що журналісти є цивільними особами, які виконують важливу роботу в часи кризи й не мають ставати цілями ворожих сторін, – сказав Шеріф Мансур, координатор програм КЗЖ на Середньому Сході й у Північній Африці. – Журналісти у всьому регіоні багато чим жертвують, щоб висвітлювати цей жахливий конфлікт. Усі сторони мають вжити заходів, щоб упевнитися в їхній безпеці".

У Комітеті захисту журналістів зауважили, що імена в оприлюдненому списку спираються на дані, здобуті власними джерелами КЗЖ у регіоні, й на повідомлення в ЗМІ. Наразі неясно, чи всі журналісти вели професійну діяльність на момент смерті, але КЗЖ додав їх до переліку і поки з’ясовує всі обставини. Список регулярно оновлюватиметься.

Як повідомляв ІМІ, один журналіст загинув, шестеро поранено внаслідок ізраїльського обстрілу ліванського кордону.

7 жовтня палестинське збройне угруповання ХАМАС напало на Ізраїль. Унаслідок атаки, за останніми даними, загинуло понад 1400 ізраїльтян, поранено близько 3400. У відповідь Ізраїль уже кілька днів завдає масованих авіаударів по сектору Газа.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!