ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Один журналіст загинув, шестеро поранено внаслідок ізраїльського обстрілу ліванського кордону – AP

16.10.2023, 16:10

Ізраїльський снаряд влучив у міжнародну групу журналістів, коли вони висвітлювали сутички на південному ліванському кордоні 13 жовтня. Унаслідок обстрілу загинув відеограф Reuters, іще шестеро журналістів дістали поранення.

Про це повідомляє Associated Press.

Фотограф видання, який був на місці трагедії, бачив тіло загиблого Іссама Абдалли й шістьох поранених – деяких поспіхом увозили до лікарень машини швидкої допомоги. 

"З глибоким сумом повідомляємо, що нашого відеографа Іссама Абдаллу вбито", – йдеться в заяві інформаційного агентства Reuters. Видання додало, що Абдалла був у складі їхньої групи, яка забезпечувала прямі ввімкнення з Південного Лівану.

Reuters додало, що двоє їхніх журналістів – Таєр аль-Судані й Магер Назе – дістали поранення внаслідок обстрілу прикордонної зони.

Катарський канал Al-Jazeera заявив, що двоє їхніх співробітників – Еліє Брах’я й репортерка Кармен Жухадар – теж були поранені.

Французьке міжнародне інформагентство Agence France-Presse написало, що серед поранених також є двоє їхніх журналістів, але не згадувало їхніх імен.

Голова ліванського уряду, прем’єр-міністр Наджиб Мікаті, у своїй заяві засудив ізраїльський обстріл, зчинений у межах "їхньої агресії в Південному Лівані", під який потрапили журналісти.

Генсекретар ООН Антоніо Гутерріш висловив співчуття родині вбитого журналіста.

"Так багато журналістів платять власним життям, щоб донести правду до всіх", – сказав він.

Раніше речник ООН Стефан Дюжаррік заявив, що всесвітня організація сподівається на розслідування інциденту.

"Журналісти повинні бути захищені й мати змогу виконувати свій обов’язок", – зазначив він. 

Також 13 жовтня десятки ліванських медійників і правозахисників зібралися біля Національного музею в Бейруті, щоб оплакати загибель Абдалли й поранення журналістів.

"Ми активно намагаємося дізнатися більше, працюємо з місцевою владою й підтримуємо родину та колег Іссама. Висловлюємо наші найглибші співчуття потерпілим; наші думки в цей жахливий час – з їхніми родинами", – пише Reuters.

Влучання сталося під час перестрілки між ізраїльськими військовими та ліванською збройною групою "Хезболла" на лівансько-ізраїльському кордоні.

В цій місцевості трапляються спорадичні випадки насильства з 14 жовтня, коли палестинське збройне угруповання ХАМАС напало на Південний Ізраїль. 

Нагадаємо, 15 жовтня в ефірі армійського радіо "Галей ЦАХАЛ" глава мінзв'язку Ізраїлю Шломо Караї заявив, що має намір домагатися схвалення урядом країни пропозиції щодо закриття ізраїльського бюро Al Jazeera. Міністр звинуватив телеканал у підтримці ХАМАС і в тому, що він наражає ізраїльських солдатів на ризик потенційних атак із сектору Газа. За його словами, Al Jazeera "є каналом поширення підбурювання та пропаганди ХАМАС", "робить відеознімання [ізраїльських] солдатів і розмовляє з [представниками] ХАМАС".

Наразі в ізраїльському бюро Al Jazeera працюють близько 30 співробітників, більшість яких – громадяни Ізраїлю.

7 жовтня палестинське збройне угруповання ХАМАС напало на Ізраїль. Унаслідок атаки, за останніми даними, загинуло понад 1400 ізраїльтян, поранено близько 3400. У відповідь Ізраїль уже кілька днів завдає масованих авіаударів по сектору Газа. За даними МОЗ Палестини, в секторі Газа внаслідок бомбардувань загинули 2670 людей, ще 9600 поранено.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!