ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Серед "міжнародних спостерігачів" на псевдореферендумі були іноземні "журналісти", пов'язані з РФ, – список

26.09.2022, 10:46
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував список "міжнародних спостерігачів", які "спостерігали" за псевдореферендумом на окупованих територіях.

За його словами, важливо знати імена тих, хто допомагає державі-агресорці, "легітимізуючи чергову брехню".

Зі своєю командою на основі даних з відкритих джерел він проаналізував людей, яких путін долучив до "спостереження" в цих "голосуваннях”.

"Здебільшого, ці "спостерігачі за референдумами" – давні посіпаки кремля. Видно, що росії, порівняно з 2014 роком, все важче знайти тих, хто виглядав би поважно і був готовий іти на співпрацю з державою-агресоркою і терористкою", – написав Дмитро Лубінець.

ІМІ ж звертає увагу на те, що в опублікованому списку – низка медійників, політичних оглядачів, редакторів, журналісти. Принаймні так вони себе називають.

Дмитро Лубінець додав, що вирішив звернутися до Служби безпеки та Міністерства закордонних справ. За його словами, ці відомства мають відреагувати на те, що:

  • іноземці незаконно перетнули кордон;
  • перебували на тимчасово окупованих територіях;
  • взяли участь у незаконному "референдумі", який ставить під сумнів територіальну цілісність України.

"Необхідно вимагати від урядів країн відповідальності їх громадян, зокрема політичної і юридичної. Також вбачаю необхідним внести осіб до списку персон нон грата як в Україні, так і в інших демократичних країнах", – заявив уповноважений з прав людини.

Список "спостерігачів" за псевдореферендумами:

  • Білорусь
    Сергій Лущ – лідер проросійської організації "Русь молодая", яка працює за підтримки державного російського фонду "россотрудничество".
    Вадим Гігін – історик і публіцист, головний редактор журналу "Білоруська думка", у 2010 році отримав заборону на в'їзд до країн ЄС через участь у пропаганді та виправдовуванні масового переслідування громадянського суспільства в Білорусі.
  • Боснія і Герцеговина
    Олег Солдат – зазначено, що він доволі відомий історик, про якого мало відомо гуглу, у вільний час читає лекції "Парашют, танец и хор: россия в мировой культуре" для фонду "руский мир" в Баня-Луке.
    Слободан Шоя – у минулому посол Боснії та Герцеговини в Єгипті, а зараз постійний учасник "спостереження" за виборами в росії.
  • Бразилія
    Ванесса Сільва – інформації про "спостерігачку" у відкритих джерелах немає, як і досягнень у сфері спостереження за виборами.
    Енріке Домінгос – молодіжний активіст, який у вільний час любить відвідувати молодіжні форуми в Сочі та ходити на зустрічі молоді з путіним.
  • Гуарульюс Деванір Кавальканте де Ліма – політик, також любить відвідувати росію. Це можуть бути президентські вибори у 2018 році чи, наприклад, торгово-промислова палата Санкт-Петербурга 2021 року.
  • Велика Британія
    Ванесса Вілі – редактор вебсайту "21st Century Wire". На сайті можна знайти заперечення існування коронавірусу та про війну, яку США веде на території України, а закріплений від травня пост у твіттері говорить про Зеленського як про політика, який винищує свій народ.
  • Венесуела
    Диа Надерде Ель-Андарі – у 17 років приїхала вчитися до СРСР в Університет дружби народів імені Патріса Лумумби. Працювала дипломатом у Сирії та Сербії.
    Джон Кейлер Хіменес – ​​російські медіа повідомляють, що Джон представляє NGO зі спостереження за виборами "Соціальний проєкт", проте не вдалося знайти згадку про таку організацію у Венесуелі.
    Ханлісберт Веласко – очолює NGO зі спостереження за виборами "Соціальний проєкт". Веласко вже "спостерігала" у 2021 році на території тимчасово окупованого Криму, проте самі окупаційні адміністрації скаржилися, що це не спостерігач, а "студентка університету дружби народів".
  • Єгипет
    Ісмаель Рефат – політичний оглядач.
  • Зімбабве
    Тапіва Масенда – координатор з питань зовнішніх зв'язків молодіжного крила політичної партії "Зімбабвійська африканський національний союз – Патріотичний фронт".
  • Італія
    Елізео Берліозі – представник Інституту перспективних досліджень у галузі геополітики та допоміжних наук, а також кореспондент інформаційного агентства "Россия сегодня".
    Віто Гріттані – засновник Міжнародної дипломатичної обсерваторії. На сайті організації зазначається, що "референдум проходить на сепаратиських регіонах України".
    Джанфранко Вестуто – головний редактор видавництва Russia News.
    Джанантоніо Мікалессін – автор фільму "Україна, прихована правда", журналіст. У своїй "роботі" він розповідає про нібито грузинських снайперів на Євромайдані, які привели легітимний київський режим Януковича до краху.
    Марко Пата – називає себе юристом та експертом у галузі геополітики.
  • Камерун
    Мірей Муель – аташе в справах молоді Камеруну.
  • Латвія
    Аліна Герліня – заступниця шеф-редактора проєкт "Балтньюз" в агентстві "Росія сьогодні". Народилась і виросла в Ризі. Вступила до “МГИМО”, потрапила до програми "Наставництво", учасниця конкурсу "Лідери росії".
  • Мозамбік
    Хосе Матемулане – ​​кілька років жив у Санкт-Петербурзі. Він заперечує будь-який зв'язок з Євгеном Пригожиним. Минулого місяця Матемулане повідомив New York Times, що AFRIC було запущено минулого року за підтримки петербурзького бізнесмена, якого він відмовився назвати. AFRIC, яка сама називає себе неурядовою організацією (НУО), проводить різноманітні заходи, зокрема моніторинг виборів; вона отримує пожертвування лише в криптовалюті та брала участь у передвиборчому опитуванні. Сторінку AFRIC у фейсбуку було припинено наприкінці жовтня. Фейсбук сказав, що AFRIC був пов'язаний із Пригожиним і намагався втрутитись у внутрішню політику африканських країн.
  • Нідерланди
    Ван Ден Енде – голландська журналістка, яка була відряджена до російських військ на південному сході України. "Численні мешканці села в Генічеську розповідали мені, що коли росіяни увійшли до їхнього міста, вони залишили все недоторканим. Я чула цей вислів багато разів. Без ушкоджень, без убитих, без поранених. За їхніми словами, більшість людей раді тому, що там були росіяни", – пише журналістка.
  • Німеччина
    Томас Рьопер – живе в Росії, має власний блог Anti-Spiegel, орієнтований на німецькомовних користувачів. У своїх статтях він дотримувався проросійської лінії, чим заслужив на репутацію одного з найрадикальніших прихильників російської влади. При цьому автор блогу Anti-Spiegel неодноразово звинувачувався в спотворенні фактів та односторонньому висвітленні подій.
    Штефан Шаллер – керівний директор Energie Waldeck-Frankenberg (EWF), компанії з постачання та транспортування енергії, більшою частиною якої володіє муніципальна асоціація та Thüga Holding.
    Кристоф Херстель – німецький журналіст і політичний діяч, частий гість програм RT. Займає антизахідну та антиамериканську позицію. Згідно з Spiegel Online, Херстель, який "колись був популярний як експерт і журналіст", тепер "значною мірою дискредитований" через свої погляди.
    Патрик Вааб – відсутня інформація, крім згадки про нього в російських медіа.
  • ПАР
    Кулекані Мондлі Скосана – голова підкомітету з міжнародних відносин Молодіжної ліги партії "Африканський національний конгрес".
    Зіянда Нкуру – член крайового виконавчого комітету Комуністичної ліги молоді ПАР.
  • Словаччина
    Любиця Блашкова – президент Словацької асоціації випускників російських та радянських вищих навчальних закладів. Блашкова є випускницею Волгоградського державного педагогічного та Московського державного педагогічного інститутів.
  • США
    Вайт Рід – журналіст російської агенції Sputnik.
  • Того (Західна Африка)
    Куку Мавуле Хугблейм – член партії Союзу за Республіку, спостерігач на парламентських виборах до Того у 2018 році.
  • Уругвай
    Себастьян Лопес – представлений як член Міжнародного об'єднання політичних партій країн Латинської Америки та Карибського басейну.
  • Франція
    Андре Мішель Клод Шанклю – президент французької НКО Le Collectif France-Russie. Лідер асоціації "Франція-росія", виступав з критикою антиросійських санкцій після приєднання Криму.
    Еммануель Леруа – французький політолог, один із власників франкомовного сайту "Стоп русофобія", в інтерв'ю заявляє, що "росія остання країна, яка ще вільна”.
    Антонін Бурат та Люк Ортель – журналісти.
    Арнольд Девалі – сам розповідає, що є юристом з ліцензією у Вашингтоні та Франції.
    Естель Мозе та Тьеррі Сент-Ерме.
  • Чехія
    Яромир Вашек – громадський діяч, голова громадської організації "Товариство дружби квазіреспублік"
    Роман Блашко – чеський журналіст видання Haló noviny, критикував уряд Чеської Республіки за псування стосунків з росією через надуманість про "диверсію в Врбетіце".

Про те, як росіяни готували людей до незаконного "референдуму", читайте в матеріалі ІМІ "С Россией навсегда": як угруповання "Л/ДНР" готують регіон до приєднання до РФ".

Liked the article?
Help us be even more cool!