ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Семеро волинських журналісток отримали фішингові повідомлення

12.02.2019, 15:40

Семеро волинських журналісток заявили про надходження фішингових повідомлень у соцмережі Facebook. Про це повідомляє представниця ІМІ у Волинські області Мая Голуб.

Фішингове повідомлення у Facebook надійшло журналісткам Юлії Остапович, Ірині Юзві, Оксані Вашкевич, випусковій редакторці сайту “Перший” Тетяні Бугаєнко, журналістці сайту “Перший” Віті Сахнік, ведучій ТРК “Аверс” Світлані Васильєвій, редакторці “Таблоїду Волині” Наталії Мазепі.

Більшість із них отримали повідомлення від редакторки “Таблоїду Волині” Наталії Мазепи, решта – від інших користувачів. У всіх просилося ввести логін і пароль до пошти Gmail.

Як розповіла представниці ІМІ Наталія Мазепа, кілька днів тому вона потрапила на аналогічний фішинговий лист і залогінилися через пошту на Gmail. Пізніше вона виявила, що з її Фейсбуку шахраї понадсилали її друзям фішингові листи.

“Тішить, що не всім, а, напевно, лише тим, які були в мережі на той час. Двофакторна авторизація не була увімкнена, тому трохи зайняло часу повернути собі свій акаунт”, – додала Наталія Мазепа.

За її словами, зловмисники замінили її пошту на свою, тому в неї залишився лише її номер телефону. Зайти у свій акаунт у Фейсбуку їй вдалося з номеру телефону. Цю ситуацію Мазепа не пов’язує з професійною діяльністю.

Журналістка Юлія Остапович розповіла, що отримала фішингове повідомлення 10 лютого від знайомої, яка є в друзях на Фейсбуці.

“Вона просила поставити лайк під відео, лінк на яке був у повідомленні, і повідомити їй про це. Повідомлення такого характеру викликало б у мене підозру, коли б його скинула або незнайома мені людина (я зазвичай меседжі з подібними проханнями від незнайомих людей ігнорую), або ж якби це скинула людина, яка працює, скажімо, на заводі і не має жодного відношення до відео, аудіо тощо… Відтак я погодилася проголосувати і перейшла за посиланням”, – розповіла Остапович.

У неї було запитано пошту і пароль, додала вона. “Спочатку я ввела неправильний логін (не побачила помилки), а тоді три рази підряд неправильний пароль від своєї пошти (бо в той момент чомусь просто не змогла його згадати). Однак на сайт (як потім виявилось, фішинговий) мене пропустило всі рази і під різними неправильними паролями. Я написала в месенджері користувачці (не підозрюючи тоді, що пишу хакерам), що відео немає. Тоді мені ще й відписали, що я, певно, ввела неправильний пароль і чи в мене точно пошта gmail. Врешті я написала, що відео знайти не можу, і надіслала в повідомлення лінк на цей фішинговий сайт. Відтоді мені ніхто не відписував. Проте через 10 хвилин з’явилося повідомлення на сторінці користувачки, що її ФБ зламали і повідомлення не від неї”, – прокоментувала журналістка.

Після цього Юлія Остапович змінила пароль до пошти, поставила двофакторну аутентифікацію на свій обліковий запис, а також на Facebook.

Журналістка Ірина Юзва розповіла, що отримала фішингове повідомлення від журналістки Насті Корецької, яка попросила підтримати її конкурсну роботу.  

“Настю знаю добре, тому й без усіляких підозр взялася допомагати. Перейшла за посиланням, у мене запросило пароль до пошти, я й ввела. На сайті й правда був розділ “таланти” чи щось схоже, багато різних відео. Я погортала трішки, роботи Насті не побачила, тоді й написала їй у Фейсбук. Вже тоді вона написала, що її сторінку зламали”, – розповіла журналістка.

“Незабаром на пошту прийшло повідомлення, що хтось із невідомого пристрою намагається зайти в мій обліковий запис. Я й почала міняти паролі”, – додала вона.

Ведуча телеканалу “Аверс” Світлана Васильєва теж розповіла, що їй надіслали повідомлення у Фейсбуці з фішингом, щоб вона проголосувала за відео в  конкурсі. Вона отримала повідомлення від користувачки Ніни Столярук. Журналістку питали, чи в неї пошта Gmail, а ведуча відповіла, що Ukr.net. Як зазначила Васильєва, її пошта не підійшла. “Я пробувала вводити, але пароль не пам’ятаю до акаунту, тому не змогла увійти”, – зазначила вона.

Випускова редакторка сайту “Перший” Тетяна Бугаєнко теж отримала повідомлення від Наталії Мазепи. “Повідомлення було без лінку. Просто текст "Треба твоя допомога, проголосувати і т.д.”. Але я не відписала на це. Одразу подумала, що, мабуть, сторінку Наталки зламали. Тому вирішила, що найкраще – просто проігнорувати”, – зазначила вона.

Як повідомляв ІМІ, 10 лютого журналістка, представниця ІМІ у Волинській області Мая Голуб отримала через Facebook повідомлення з фішингом.

Liked the article?
Help us be even more cool!