ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала російського агента: шпигував за Силами оборони на Чернігівщині

Контррозвідники Служби безпеки затримали агента ФСБ, який понад рік у "режимі очікування" перебував на прикордонній території Чернігівщини. А з жовтня 2023 року за вказівкою російської спецслужби почав збирати дані про дислокацію українських військових у регіоні.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Затриманому 20 років, він житель Новгород-Сіверської громади. Російська ФСБ завербувала його в березні 2022 року, під час тимчасової окупації частини Чернігівської області. Окупанти дали йому оперативний псевдонім Шут та інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності. 

Коли Сили оборони звільнили окуповану частину Чернігівщини, росіяни залишили свого поплічника на території області та перевели в "режим очікування". У жовтні цього року на нього вийшов його "куратор" – кадровий співробітник прикордонного управління ФСБ у Брянській області – та поставив йому розвідзавдання.

"Зрадник їздив по регіону на власному автомобілі та знімав на камеру мобільного телефона місця ймовірного базування Сил оборони. Отримані відомості він передавав агресору через спеціально створену електронну поштову скриньку. Для конспірації ворожий агент видаляв усі повідомлення одразу після їх прочитання представником ФСБ", – розповіли в СБУ.

Насамперед шпигун намагався встановити точні координати штабів ЗСУ, які залучені до оборони північних рубежів України. Також його цікавили локації фортифікацій та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки українських бійців.

"Розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки артилерійських ударів по прикордонню України та проведення диверсійних вилазок", – пояснили в українській спецслужбі.

Співробітники СБУ затримали російського агента, коли той виконував чергове завдання в районі можливого розташування одного з об’єктів Сил оборони.

За виконані завдання російська спецслужба обіцяла чоловікові гроші.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Він під вартою.

Liked the article?
Help us be even more cool!