ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ заблокувала вебкамери, які транслювали роботу ППО під час ракетної атаки РФ на Київ

Служба безпеки України заблокувала вебкамери, які транслювали роботу протиповітряної оборони та локації критичної інфраструктури Києва під час російської ракетної атаки 2 січня. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони в Києві.

За даними кіберфахівців СБУ, один із пристроїв містився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території.

Однак унаслідок хакерського зламу росіяни отримали віддалений доступ до керування цією вебкамерою. Проникнувши до її налаштувань, спецслужби РФ змінювали кут огляду та під’єднали її до стримінгової платформи в YouTube. У такий спосіб окупанти приховано фіксували всю візуальну інформацію в діапазоні роботи камери, зазначає СБУ.

Іншу камеру СБУ заблокувала в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували її для нагляду за прибудинковим паркінгом. Як встановили кіберфахівці спецслужби, цією вебкамерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, зокрема об’єктів критичної інфраструктури.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер агресор збирав дані для підготовки й коригування ударів по Києву.

За всіма викритими фактами тривають комплексні заходи для нейтралізації нових спроб ворога вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

СБУ нагадує, що загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ заблокувала роботу близько 10 тис. ІР-камер, які ворог міг використати для коригування ракетних обстрілів по Україні.

Служба безпеки України закликає власників вуличних вебкамер припинити онлайн-трансляції зі своїх пристроїв, а громадян – повідомляти про виявлені стріми з таких камер на офіційний чат-бот СБУ.

Як повідомляв ІМІ, 7 грудня 2023 року вийшло розслідування “Схем” “Під наглядом Кремля: спецслужби РФ роками отримували відео з тисяч камер спостереження по всій Україні?”. У ньому йшлося про те, що тисячі камер відеоспостереження по всій Україні, встановлені на вулицях міст, на державних і приватних об’єктах, роками могли передавати дані на сервери в Росії.

Міністерство внутрішніх справ України провело внутрішню перевірку власних систем технічного захисту інформації з камер, які адмініструються підрозділами МВС, та виявило, що один регіональний підрозділ із системи МВС використовує камери відеоспостереження з російським програмним забезпеченням Trassir.

Liked the article?
Help us be even more cool!