ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила в Одесі агентурну мережу ФСБ, до якої входив проросійський блогер

27.02.2023, 10:24
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила агентурну мережу ФСБ, яка діяла в прифронтових районах півдня України. До неї входив і прокремлівський блогер Олександр Сініцин, який з 2014 року переховується від правосуддя в російському місті Рязань.

Про це повідомила пресслужба відомства.

За даними слідства, раніше він був позаштатним кореспондентом центральних телеканалів РФ, серед яких – "Russia Today" та медіагрупа "Росбізнесконсалтинг".

"В ефірах цих рупорів кремля він поширював фейки щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні та підтримував захоплення Криму. Після виїзду до Росії він створив пропагандистський телеграм-канал "Типова Одеса", де продовжив поширювати деструктивний контент", – наголосили в СБУ.

Олександр Сініцин був на прямому зв’язку з "одеським" агентом РФ, від якого отримував матеріали про події на півдні України й робив з них провокаційні публікації.

Наразі правоохоронці готують йому повідомлення про підозру за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

В СБУ додали, що учасники агентурної мережі розвідували місця дислокації стратегічно важливих об’єктів оборонно-промислового комплексу України, коригували російські ракетні удари по критичній інфраструктурі регіону, зокрема енергогенерувальних підприємствах.

У результаті багатоетапної спецоперації правоохоронці затримали в Одесі організатора агентурної групи.

Він місцевий житель, помічник одного з депутатів так званого кримського парламенту Костянтина Мальчікова.

"Встановлено, що одесит періодично відвідував український півострів, де володіє базою відпочинку. Під час однієї з таких поїздок до повномасштабного вторгнення його завербував кадровий співробітник ФСБ Костянтин Шилов. Саме за його завданням після 24 лютого минулого року російський агент намагався виявити локації українських підприємств на Одещині, які виготовляють оборонну продукцію для потреб ЗСУ. Крім того, він збирав розвіддані про місця базування і переміщення підрозділів Сил оборони та "звітував" про результати ворожих повітряних атак на українські об’єкти", – розповіли в СБУ.

Отримані відомості організатор агентурної групи передавав своєму куратору через анонімні месенджери й чернетки в електронних скриньках російських поштових сервісів. Під час обшуків за місцем його проживання правоохоронці знайшли мобільний телефон і комп’ютерну техніку з доказами листування з росіянами. Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд відправив його під варту.

Як повідомляв ІМІ, СБУ викрила українського провайдера, який роздавав інтернет окупантам на Донеччині.

Liked the article?
Help us be even more cool!