ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила окупаційних посадовців Сєвєродонецька на проведенні масованої пропагандистської кампанії

СБУ викрила злочинне угруповання на чолі з окупаційним головою Сєвєродонецька Миколою Моргуновим, яке проводить на захопленій території масовану пропагандистську кампанію на підтримку Кремля та проти України.

Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ в Луганській та Донецькій областях.

Окрім Моргунова до складу угруповання входить його заступниця Яна Силкіна та начальниця окупаційного "управління освіти" Олена Соколенко.

Від початку окупації Сєвєродонецька вони розгорнули активну медійну діяльність на підтримку політики путінського режиму. 

З кінця липня 2022 до травня 2023 року окупаційні посадовці провели в Сєвєродонецьку понад 30 проросійських заходів. 

Серед них інтерв’ю пропагандистським медіа, зустрічі з "високопосадовцями лнр", "депутатами народного совєта", представниками російських політсил, церкви московського патріархату, так званих "шефів" з Пермського краю РФ, "патріотичні заходи" на честь окупаційної армії, акції щодо збирання та передання загарбникам гуманітарної допомоги ("С Zаботой о солдате" та ін.), відзначення "державних свят" агресора на кшталт "дня народного единства", "дня защитника отечества", заходи щодо втягнення сєвєродонецьких школярів у "Всероссийское движение первых" тощо. 

Окупаційні посадовці поширюють численні публікації на спеціально створених медіаресурсах.

Організовані ними акції мали політичний характер та ставили за мету підтримку кремлівського режиму, формування в мешканців захопленої території російської ідентичності, виправдання російської агресії проти України. 

Під час більшості акцій, які проводили колаборанти, відтворювалася символіка російського вторгнення в Україну та кремлівські пропагандистські наративи про "освободителей" та "русский город Северодонецк".

СБУ повідомила зловмисників про підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (організація заходів політичного характеру, ведення інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України,  вчинені організованою групою). 

У 2014, коли почалася війна, Микола Моргунов працював міським головою Брянки. Він став на бік окупантів, не виїхав з міста і очолював Брянку до 2022 року, поки його не перевели до Сєвєродонецька.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року слідчі СБУ повідомили про підозру в колабораційній діяльності сєвєродончанці Олені Соколенко, яка пішла на співпрацю з окупантами та погодилася на посаду "начальника отдела образования администрации г. Северодонецк ЛНР".

"Під кураторством загарбників зловмисниця нищить українську освіту, веде антиукраїнську пропаганду та насаджує "российский патриотизм", організує перепідготовку вчителів та забезпечення шкіл російським навчальним матеріалом. Викладання здійснюється російською мовою, за стандартами й методичками рф. Крім того, колаборантка приймає адміністративні рішення, здійснює оргнізаційно-розпорядчі та господарські функції, умовно готує школи до нового навчального року", – зауважили в українській спецслужбі.

Liked the article?
Help us be even more cool!